Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 9 sty 2025, o 19:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Wymiana chłodnicy 
Autor Wiadomość
motorowerzysta

Moto: SV 650 K6
Post Wymiana chłodnicy
Witam.
Mam uszkodzoną chlodnicę i szukam jakiejś w necie, ale mam pytanie. Czy we wtrysku, chłodnica do N-ki spasuje mi od wersji S bo zauważyłem że w niej korek jest na jakimś przedłużeniu. No i czy ewentualnie od gazników podejdzie?

5 cze 2016, o 11:59
rowerzysta

Moto: SV650S 2008
Post Re: Wymiana chłodnicy
Ale po co tak kombinować? Jeżeli chcesz kupić jakąś oryginalną ale używaną to uważam to za słaby pomysł. Używane "niby" oryginalne kosztują tyle samo co nowe zamienniki. Dlaczego piszę "niby"? bo jak weźmiesz oryginalną i zamiennik to jest taki sam(pewnie produkowany w tej samej fabryce w chinach :P ) dlatego nie wiesz czy to co sprzedają jako oryginalne używki jest rzeczywiście oryginalną używką.
Ja sam ostatnio kupiłem nową chłodnicę(właśnie używkę bo oryginał w salonie to ponad 3tyś :mur: złodziejska cena, nawet do samochodu tyle nie kosztuje) bo moja była niby sprawna, ale klejona i na postoju, jak płyn się nagrzał to wiatrak nie chciał się wyłączyć i mi to przeszkadzało. Na Allegro jest multum zamienników, tylko zwróć uwagę na mocowania, bo mogą się różnić między rocznikami, najlepiej kup taką samą jak masz bo różnice w cenie nie ma.
Kupowanie używanej nie ma sensu, bo koszt używki to tyle samo co nowej. A to co widziałem na aukcjach jako używki to raczej się na złom nadawało niż na ponowny montaż.

A co do pasowania korka, przede wszystkim w chłodnicy o której mówisz, wlew płynu będzie znajdował się w mocno niewygodnym miejscu(nie to żeby w standardzie był w wygodnym, nie wiem co za imbecyl to wymyślił), w każdym razie korek będzie wtedy pod owiewką i aby dolać płyn będziesz musiał się ostro nagimnastykować, albo zdejmować za każdym razem owiewkę.

Odnośnie używanych i ich stanu. To jest mój faworyt:
http://allegro.pl/chlodnica-suzuki-sv-6 ... 90075.html
jedyne zastosowanie to utylizacja :mrgreen:

Aha, PS:
wersja od gaźnikowej nie podejdzie bo po lifcie(2003 w górę) chłodnica jest szersza.

6 cze 2016, o 09:11
motorowerzysta

No ta z aukcji to faktycznie złom. Jednak jeden kolo ma z S-ki i nie po wypadku za 200 zł, więc zastanawiam się czy nie podejdzie do mojej N-ki, tylko nie wiem o co chodzi z tą przedluzką wlewu. Jeśli jest sprawna to byłoby trochę taniej, bo zamiennik to pewnie z 500-600zl.

http://allegro.pl/suzuki-sv-650-s-chlod ... 20848.html

A jak nie, to podobno w Mińsku ktoś ma zamienniki

6 cze 2016, o 13:26
rowerzysta

Moto: SV650S 2008
Z tą przedłużka wlewu też nie mam pojęcia o co chodzi, z tego co wynalazłem to i tak potrzebujesz inny korek, który z resztą ten sam typ sprzedaje za 50zł.

Ja właśnie mam zamiennik z Mińska za 500zł, wszystko pasuje idealnie.

U mnie nie znajdziesz poparcia w kupnie używanej chłodnicy :( Po prostu uważam że nie warto oszczędzać tych 300zł, bo tanio i dobrze kupuje się dwa razy. Jak patrze na te szroty z allegro to nie wiem co o tym myśleć. Potem okaże się, że jest nieszczelna, ale sprzedawca mówi że jest wszystko ok i to pewnie Ty ją popsułeś, albo jest klejona tylko tak że nie widać i tobie się wydaje że jest git, a ona ma np 50% sprawności.

Ja taką miałem zamontowaną, widać było klejenie 3 kanalików, ale jak ją potem rozebrałem(w celach edukacyjnych :) ) to się okazało, że lepikiem była zawalona w połowie i dlatego nie zmniejszał temp na postoju i wiatrak chodził jak głupi.

6 cze 2016, o 15:18
SV Rider

Moto: KTM 790 Adventure R
Kup zamiennik za 500 z Allegro. Nic mu nie brakuje - jest identyczny jak oryginał.

6 cze 2016, o 17:48
Zobacz profil WWW
motorowerzysta

Dzięki.
Więcej argumentów nie potrzebuję.
Biorę nową.

6 cze 2016, o 22:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]