Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 29 gru 2024, o 12:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Wymiana łańcucha rozrządu SV650N 2003 
Autor Wiadomość
pieszy

Moto: SV650N 2003
Post Wymiana łańcucha rozrządu SV650N 2003
Witam wszystkich !

To mój pierwszy post na tym forum, z góry dziękuję za Waszą pomoc. Mam nadzieję, że wkrótce będę mógł się odwdzięczyć, choć moje doświadczenie jest wciąż niewielkie.

Od jakiegoś czasu z tylnego cylindra mojej SV'ki dochodzi coraz głośniejsze "klikanie". Zdaje się być najgłośniejsze w środkowo-tylnej części cylindra, raczej nie dobiega z pokrywy zaworów, choć jest to tylko moja subiektywna ocena. Do tego słychać "szuranie" - odgłos który dla mnie może dochodzić tylko z łańcucha rozrządu (+ ewentualnie zużyty ślizg łańcucha). Luzy na zaworach zdają się być w porządku, łańcuch rozrządu jest zdecydowanie luźny. Napinacz jest maksymalnie wysunięty, próbowałem, za radą z angielskiego forum, zamienić napinacze miejscami, żeby sprawdzić, czy to na pewno nie napinacz. Po zamianie...nic się nie zmieniło.

Bez zbędnego rozwodzenia się, motocykl służy mi do dojeżdżania do pracy, w chwili obecnej nie stać mnie na naprawę w warsztacie, kosztorys, jaki mi Panowie dali przewyższa wartość motocykla, przy czym "nie są w stanie stwierdzić, jak daleko mogły być posunięte zużycie i czy to się w ogóle kalkuluje", więc jestem zmuszony zrobić to sam.

I tu zaczynają się pytania :)

1. Czy mogę wymienić łańcuszek rozrządu na stojącym motocyklu bez wyciągania silnika ? Zastanawiałem się nad opcją wymiany poprzez rozpięcie zużytego łańcucha, połączenie go z nowym, obrócenie korbą, żeby go nawlec i zakuciu. Czy do tego potrzebny jest specjalny skuwacz do łańcucha, czy jest to wykonalne "standardowymi" narzędziami ?
Wydaje mi się, że to jest najprostsze na początek, nie mogę jednak w ten sposób sprawdzić stanu ślizgów, ale wydaje mi się, że jeśli po tej wymianie dalej będzie dochodził hałas z tego samego miejsca (środkowy-tył cylindra), to wtedy i tak muszę zdjąć cylinder...ale przynajmniej spróbowałem. Nie mam w tym jednak doświadczenia, więc prosiłbym o radę, czy to ma sens :)

2. Jeśli już się okaże, że to nie wystarczy, to co dalej ? Czy całą robotę będę w stanie wykonać na stojącym motocyklu, czy muszę wyjąć silnik ? Mam do dyspozycji całkiem porządny zestaw kluczy Mannesmann, jak dotąd wszystko przy aucie i motocyklu udawało mi się zrobić, ale nie wiem, czy dostanę się do wszystkich śrub. A jeśli jednak muszę już wyjąć silnik, to czy do tego wystarczy zestaw kluczy i podnosnik, czy potrzebne są do tego jakieś specjalistyczne narzędzia ?

Obawiam się, że jeśli nie uda mi się tego naprawić w ten sposób, i wymaga to głębokiej ingerencji w silnik, to może skończyć się na tym, że najtaniej będzie kupić używany silnik, chociaż wolałbym tego rozwiązania uniknąć.

Z góry dziękuję za pomoc !

8 cze 2016, o 21:56
motorowerzysta

Moto: SV 650 K6
Post Re: Wymiana łańcucha rozrządu SV650N 2003
Zanim zaczniesz planować zakup silnika, po prostu odkręcić pokrywę i dekiel sprzęgła i zobacz co się tam dzieje. Zwróć też uwagę na zapadkę napinacza. Niedawno widziałem taki, którego zapadka nie blokowała i przeskoczyl rozrząd.

15 cze 2016, o 22:31
pieszy

Update: po wymianie napinacza na manualny ze śrubą, który ma trochę większy zakres, problem zniknął. Wcześniej już zaglądałem pod pokrywę i napinacz był wysunięty do końca, zamieniłem miejscami z przednim, żeby mieć pewność - to samo. Oba napinacze są sprawne, zapadni nie "popuszczają". Teraz znowu mruczy ładnie bez żadnych stuków. Na tym napinaczu mam jeszcze ze 3-4 mm luzu, więc jeszcze chwilę pojeździ, ale wiem, że muszę się szykować na wymianę łańcucha, więc wracamy do punktu wyjścia - jak skomplikowana jest to procedura i czy da się to zrobić na stojącym motocyklu bez wyjmowania silnika/zdejmowania cylindra ?

5 lip 2016, o 14:35
rowerzysta

Moto: Suzuki SV650
Hej Kolego :) Nagrywales moze te odglosy ? :9

6 lip 2016, o 00:08
pieszy

Tak, mam nagrane video. Da się wrzucić plik tutaj? Jak najłatwiej to udostępnić ?

8 lip 2016, o 18:29
motocyklista

Moto: SV650N K7
Najłatwiej to chyba na YT wrzucić i tutaj tylko link wkleić ;)

11 lip 2016, o 10:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]