Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Poszukuję chętnych do testów
Autor |
Wiadomość |
hubi199
SV Rider
Moto: Sv 650N k3/mts1200
|
Re: Poszukuję chętnych do testów
Znalazłem wiadomośc na waszej stronie, że starcza na 30k km. Mam rozumieć, że ilość wymian i rodzaj oleju nie ma znaczenia na tą warstwe? Czy oleje syntetyczne bardziej wypłukują warstwe niż półsyntetyczne?
|
17 lip 2016, o 20:18 |
|
|
Baraqda
rowerzysta
Moto: SV650S K2 2002
|
To chyba dobrze ?
|
19 lip 2016, o 18:51 |
|
|
hubi199
SV Rider
|
Że starcza na 30tysięcy to dobrze, ale na ten wynik ma wpływ częstość wymiany oleju, czy tarcie poszczególnych elementów niszczy tą powłoke?
|
19 lip 2016, o 19:08 |
|
|
Mlody200sx
motocyklista
Dołączył(a): 12 lut 2016, o 00:11 Posty: 203 Lokalizacja: Wawrzeńczyce/Kraków
Moto: Sv650s 2000
|
Dostałem wczoraj przesyłkę, ceramizer, instrukcja, nawet długopis i naklejki... full opcja Moto idzie dziś na synchro gaźników bo się już prosi, i biorę się za testy
|
20 lip 2016, o 09:56 |
|
|
Baraqda
rowerzysta
|
sorry - "to chyba dobrze" było do postu z filmikiem My też w ramach Ceramizera zrobimy jazdę bez oleju naszą SV mam jeszcze do przejechania dzisiaj 100 mil i 1500 będę miał przejechane. Też to sfilmujemy i obiecuję - postaram się aż tak nie katować naszej ukochanej SV Może macie jakieś uwagi lub propozycje odnośnie jazdy bez oleju? co chcielibyście zobaczyć? Na pewno w pierwszym etapie spuścimy i odpalimy na postoju. Jak po 10 minutach nic się nie wydarzy, zacznę robić kółeczka na placu. Mechanicy dają 5-10 min góra. U nas jest trudniej, bo mamy wspólne olejenie ze skrzynią biegów. Palić gumy raczej nie będę, bo jak widać nawet w YouTube nawet motocykle z olejem potrafią wyzionąć ducha bądź nawet zapłonąć jak choinka [youtube] https://youtu.be/Duxwl4t-n-Q[/youtube] Co do warstwy ochronnej - zarówno olej, który jest nośnikiem dla Ceramizera podczas wytwarzania warstwy (przez 1500km) nie ma znaczenia, tak samo olej stosowany później nie ma znaczenia i nie wpływa w różnym stopniu na warstwę. Wytworzona warstwa ochronna pozostaje na silniku i czy ty zmienisz 100 razy olej czy 6 razy nie będzie to miało wpływu na nią. Jedyna rzecz, która może przemawiać za nie wymienianiem zaraz oleju po 1500 jest taka, że Ceramizer działa TYLKO w miejscach uszkodzonych/wymagających regeneracji (jest tam poprzez tarcie wyższa temperatura). Może się tak więc zdarzyć, że nie wykorzystasz wszystkich cząsteczek (w miarę nowy silnik) i będą one "czekać" na swoją kolej. Nie wykorzystany Ceramizer wylejesz przy wymianie. Rzadko się to zdarza, a raczej przy bardzo wysłużonym sprzęcie musisz podać 2 dawki.
|
20 lip 2016, o 10:31 |
|
|
gpiorzel
SV Rider
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 20:10 Posty: 815 Lokalizacja: Warszawa Bielany
Moto: SV'01 Raptor650'09
|
Po co jazda bez oleju? Nic to nie udowodni a zniszczysz tylko silnik. Mi go oddaj
|
20 lip 2016, o 12:17 |
|
|
hubi199
SV Rider
|
Sugestie mam do nagrania. Jeśli macie cichy wydech (najlepiej seryjny) możecie nagrać prace rozrządu przed wlaniem i po, czy będzie jakaś zmiana na +
|
20 lip 2016, o 12:20 |
|
|
Mlody200sx
motocyklista
|
Trzeba mieć 2 silniki o podobnym zużyciu by robić taki test, jednego na ceramizerze a drugiego bez, ale szkoda silnika, wystarczy już tych sv z zarznietym silnikiem. Ja jestem za darowaniem życia i puszczeniem jej wolno:)
|
20 lip 2016, o 13:20 |
|
|
Baraqda
rowerzysta
|
Niestety nie mamy oryginalnego tłumika, a i tak na nagraniu obawiam się nie usłyszałbyś różnicy. Ja słyszę różnicę - dla mnie silnik lepiej pracuje a biegi lepiej wskakują... Nagraliśmy już wizytę w serwisie i hamownię: [youtube] https://www.youtube.com/watch?v=DinJW_mEs8Y[/youtube] nagraliśmy też zalanie Ceramizerem: [youtube] https://www.youtube.com/watch?v=oAQGJn5MK9Q[/youtube] teraz następnym filmem w kolejności będzie (jak skończę jeździć) ponowna wizyta w serwisie i ponowna hamownia (może po tych dwóch filmach "usłyszysz" różnicę w pracy silnika. Nagramy go tą samą kamerą. Dlaczego bez oleju? Ma to za zadanie pokazanie wytrzymałości warstwy ceramicznej i jej funkcji zabezpieczającej. Oczywiście nikt nie jeździ bez oleju, ale musimy pokazać to na przykładzie najbardziej extreme. Uruchamianie zimnego silnika, jazda na kole, są momenty, w których tego oleju nie masz Dlaczego Retbike ciura ludzi po asfalcie - aby pokazać maksymalne warunki i skuteczność ich produktów [youtube] https://www.youtube.com/watch?v=lae593zstHs [/youtube] A jaki test Ceramizera Ty chciałbyś zobaczyć?
|
20 lip 2016, o 13:28 |
|
|
Baraqda
rowerzysta
|
a 10 minut stania na chodzie bez oleju, 10 minut jazdy bez oleju i zalanie coś by Wam powiedziało?
Niestety musimy zrobić taki test na motocyklu, bo nikt z motocyklem jeszcze nie próbował a często spotykamy się z brakiem przełożenia: ok działa w samochodzie ale w motocyklu nie, bo mamy wspólne olejenie ze skrzynią;
|
20 lip 2016, o 13:33 |
|
|
Mlody200sx
motocyklista
|
Tak lepiej i po tym zabiegu 1000km jazdy i pomiar A na koniec na olx i w opis "sv 650 perła od forumowicza"
|
20 lip 2016, o 14:30 |
|
|
KrzysPL
motocyklista
Dołączył(a): 9 lut 2014, o 17:41 Posty: 263 Lokalizacja: UK - Hemel Hempstead
Moto: SV650s K5
|
Z tego co napisałeś wczesniej, to ceramizer działa tylko w uszkodzonych/zużytych miejscach. Wiec jesli będziesz miał sv z dobrym silnikiem, to ten ceramizer nigdzie się nie osiądzie. Czyli jeżdżąc bez oleju pokażecie ile zdrowy silnik wytrzyma.
Nie lepiej zakatować silnik prawie do stanu agonalnego a potem wlać ceramizer i pokazać co on potrafi ?
|
21 lip 2016, o 02:01 |
|
|
michalecek777
SV Rider
Dołączył(a): 26 wrz 2012, o 22:58 Posty: 310 Lokalizacja: mazowieckie WLI
Moto: SV1000N 2004
|
No raczek zakatowanego silnika pare ml srodka nie naprawi i przywroci do zywych. Gdyby tak bylo mechanicy poszliby z torbami.
|
21 lip 2016, o 06:27 |
|
|
Baraqda
rowerzysta
|
no dobra Mówiąc o uszkodzeniach i regeneracji silnika nie mam na myśli rowu w cylindrze albo no nie wiem, dziury na wylot Mówimy o technologii nano wielkości nawet i po 20 000km Ceramizer ma co robić w silniku. To są mikro pęknięcia. To nie jest regeneracja w stylu wskrzeszenie trupa czy zaklej i sprzedaj To nie motodoktor dla handlarzy który zagęszcza olej Jak zaaplikujesz ceramizer i rozłoższysz silnik nie zobaczysz bejcy na centymetr Michalecek - masz rację. To tylko 4 gramy. Czasem musimy wlać i dwie dawki. Osobiście przy samochodach jak ktoś nam mówi, że jego auto ciągnie 1l oleju na 200 km to niestety ale odradzamy stosowanie, bo nie gwarantujemy efektu aczkolwiek ostatnio zadzwonił do nas kierowca z takim problemem i powiedział albo Ceramizer, albo remont silnika (oczywiście mechanicy mówili tylko remont ). Spróbował. Zalał dwie dawki, poprawiło do 1l na 600 km, kolejne dwie i uzyskał wynik 1l na 1500 km. W serwisie powiedzieli mu, że to już normalne zużycie przy tym modelu (Audi Akurat się udało, bo problem był w miejscach tarcia. Należy jednak pamiętać, że tam, gdzie to tarcie nie występuje, warstwa ceramiczna się nie wytwarza. Więc jeśli ktoś ma problem z przeciekającą gumową uszczelką to ...
|
21 lip 2016, o 11:19 |
|
|
Baraqda
rowerzysta
|
No tak, ale usłyszymy: Łee tam, bez Ceramizera też dałby radę, w końcu to Suzuki Równolegle dwa moto, jeden z i jeden bez - to też dwa, ten sam rocznik, przebieg ( ) stan ( ) Nas przekonuje jedno - nie spotkałem się na razie z mechanikiem od moto, który dałby więcej niż 10 minut bez oleju (raczej 5). Że się przegrzeje, że skrzynia nie wytrzyma (możliwe ) że tysiące innych powodów. Jest to nasz pierwszy test na motocyklu więc sami nie wiemy Ale jeśli uratuje, jeśli pochodzi np. 20 minut/ 30 minut, zalejemy z powrotem olejem i nic... czy nie chciał byś takiego preparatu u siebie w silniku... Czy ci, którzy zarżnęli kiedyś motor, Crossy, fani weele, nie mieli by mniej zmartwień z Ceramizerem w oleju? Dla nas "Kowalskich" na drodze istotne jest np. sprężanie ciśnienia na cylindrach (moc), cichsza praca, mniej kopci, lepiej biegi wskakują, mniej się grzeje... Sceptyk jednak powie - placebo, nie wierzę, "Tobie się wydaje..." a hardcore test to hardcore test Zobaczymy co się wydarzy. Jeśli SV przeżyje może 30 minut będę przekonywał za zalaniem i dalszą eksploatacją (już się do niej przywiązałem Może na jazdę bez oleju powinienem otworzyć stream online z kamery i będzie jak na arenie: litości... albo dobij ją... hehe każdy będzie mógł to zobaczyć online... może to nie głupie?
|
21 lip 2016, o 11:39 |
|
|
Mlody200sx
motocyklista
|
| | | | Baraqda napisał(a): No tak, ale usłyszymy: Łee tam, bez Ceramizera też dałby radę, w końcu to Suzuki Równolegle dwa moto, jeden z i jeden bez - to też dwa, ten sam rocznik, przebieg ( ) stan ( ) Nas przekonuje jedno - nie spotkałem się na razie z mechanikiem od moto, który dałby więcej niż 10 minut bez oleju (raczej 5). Że się przegrzeje, że skrzynia nie wytrzyma (możliwe ) że tysiące innych powodów. Jest to nasz pierwszy test na motocyklu więc sami nie wiemy Ale jeśli uratuje, jeśli pochodzi np. 20 minut/ 30 minut, zalejemy z powrotem olejem i nic... czy nie chciał byś takiego preparatu u siebie w silniku... Czy ci, którzy zarżnęli kiedyś motor, Crossy, fani weele, nie mieli by mniej zmartwień z Ceramizerem w oleju? Dla nas "Kowalskich" na drodze istotne jest np. sprężanie ciśnienia na cylindrach (moc), cichsza praca, mniej kopci, lepiej biegi wskakują, mniej się grzeje... Sceptyk jednak powie - placebo, nie wierzę, "Tobie się wydaje..." a hardcore test to hardcore test Zobaczymy co się wydarzy. Jeśli SV przeżyje może 30 minut będę przekonywał za zalaniem i dalszą eksploatacją (już się do niej przywiązałem Może na jazdę bez oleju powinienem otworzyć stream online z kamery i będzie jak na arenie: litości... albo dobij ją... hehe każdy będzie mógł to zobaczyć online... może to nie głupie? | | | | |
Akurat ten model jest bardzo wrażliwy na braki oleju, chwilowy brak doprowadza do zatarcia a co dopiero 10min , wiem bo sam juz jeden zatarlem Mi po prostu jej szkoda ale masz rozgrzeszenie bo to dla wyższej idei... Jestem ciekaw ile to pochodzi
|
21 lip 2016, o 13:40 |
|
|
Dread
SV Rider
Moto: 2x 650s K9 ..... 675
|
Mam matiza z 2000 roku, pali co mu wleje...a dolewam mu juz tylko paroletni zuzyty olej z moich motocykli Ciekawe jak zachowywalby sie po wlaniu takiego specyfiku? Jak chcesz moge testowac do oporu
_________________ 675
|
21 lip 2016, o 13:41 |
|
|
Baraqda
rowerzysta
|
W oczekiwaniu na Wasze pomiary chcę wam pokazać krótką relację z wyprawy chłopaków do Magadanu (27000km) i nieoczekiwany test Ceramizera tzn. jazdę bez oleju (awaria pompy oleju) po pustyni Gobi filmik: [youtube] https://www.youtube.com/watch?v=0W6UNI2mpQU[/youtube] relacja: http://www.ceramizer.pl/blog/motocyklem-do-magadanu-historia-podrozy-oczami-uczestnikow/
|
12 wrz 2016, o 15:32 |
|
|
przemq
motorowerzysta
Moto: SV650N Y
|
Napiszę coś od siebie. Kupiłem, zalałem, przejechałem niecałe 100 km. Rano startuje lepiej i faktycznie praca silnika się wyciszyła. Zobaczymy, jak będzie dalej - będę dawał znać
|
16 wrz 2016, o 09:47 |
|
|
Rura
rowerzysta
Moto: Sv650N 1999
|
Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie reakcja ceramizera na ścianki cylindra które są przecież honowane po to aby wytwarzał się na nich ładny film olejowy. Czy założyciel wątku może coś objaśnić w tej kwestii?
|
19 wrz 2016, o 13:14 |
|
|