Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 20:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Przewody hamulcowe w oplocie stalowym ABS 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: SV650S ABS K7
Post Przewody hamulcowe w oplocie stalowym ABS
Hej,
żeby nie było przekopałem całe forum i faktycznie tematów jest masa ale większość z nich jest z lat 2010-2011 a mi jednak zależy na świeżych informacjach. Cieżko też było znaleźć info nt. przewodów do SV z ABSem.

Zdecydowałem się na wymianę przewodów bo klamka jest "gumowa" a hamulce cieżko jest mi wyczuć. Znalazłem przewody HEL w cenie 390zł za komplet 3 przewodów na przód w ofercie na http://www.przewodywoplocie.pl/ mają też je wystawione na allegro http://allegro.pl/przewody-hamulcowe-op ... 35845.html
Od sprzedawcy dowiedziałem się że maja długości:
29,5cm, 69,5cm, 57,7cm (mierzone od osi oczka do osi oczka lub do
końca gwintu)

Czy ktoś spotkał się z jakimiś alternatywami dla tych przewodów od HEL?
Czy ktoś juz montował te przewody (ABS) w eSce i czy wszystko jest ok?
Czy wszystko co jest absolutnie niezbędne do wymiany starych na nowe znajduje się w zestawie?

Dlaczego wersja ABS ma aż 3 przewody na przód? Na szybko obejrzałem motocykl i przewód od pompy idzie pod zbiornik. Tam widocznie coś się dzieje i potem wychodzi znowu przewód idzie do lewego zacisku i od lewego do prawego nad błotnikiem. Zastanawiam się właśnie co jest pod zbiornikiem. Motocykla jeszcze nie rozbierałem :)

Jestem raczej laikiem jeżeli chodzi o mechanikę ale mam zamiar operację przeprowadzić samodzielnie... Przy okazji chcę wyczyścić zaciski/tłoczki bo na forum też przeczytałem że warto :) Chyba, że mi odradzacie?

Suzuki SV650S ABS 2007

13 mar 2017, o 13:51
motocyklista

Moto: SV650S K5
Post Re: Przewody hamulcowe w oplocie stalowym ABS
Na sam początek wymień płyn hamulcowy tylko jak lejesz nie rób bąbelków powietrza w zbiorniczku.
Hamulce działają na oba koła przy naciśnięciu klamki lub nożnego i zależy którego używasz tam mocniej hamuje . Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

13 mar 2017, o 20:05
SV Rider

Moto: SV'01 Raptor650'09
No proszę Cię.

Pod zbiornik do pompy abs i do koła.
Spytaj dostawcę, nie zawsze dają nowe śruby a i podkładki dobrze nowe dac albo wypalić chociaż.
Zostanie Ci złota to kup kapturki na odpowietrzniki jak nie masz gdzieś :P Ale parę razy płakałem przez brak haha

13 mar 2017, o 20:29
motocyklista

Moto: SV650S K5
Sv'ki z abs nie widzałem ale w Yamaha FJR 1300 ma tak ze tył działa z jednym przednim zaciskiem a dokładnie jej częścią .Dlatego tak napisałem. :hmm: :mur:

13 mar 2017, o 20:39
rowerzysta

Hehe mówiłem, że jestem laikiem :P
Płyn był wymieniany. Chyba, że układ jest zapowietrzony :/ ale i tak zainwestuje w oplot żeby się 2x nie bawić.
To z tym hamowaniem obu kół na raz jest ciekawe. Podniosę moto i sprawdzę ;) bo te przewody są za bardzo poukrywane :P

@edit
przy okazji.
lać DOT 4 czy DOT 5.1? :)

13 mar 2017, o 20:41
SV Rider

Moto: Suzuki SV 650 2001
Do układu z ABS DOT 5.1

13 mar 2017, o 22:04
SV Rider

Moto: CBR 1000 RR
do odpowietrzenia czy wymiany najlepiej zrobić sobie pompkę waku - z strzykawki i wężyka
poza tym zanabyłem ostatnio hondzi oploty poniżej 100 zł ładnie wykonane i solidne
polecam

15 mar 2017, o 16:00
rowerzysta

Andrzejsky napisał(a):
Sv'ki z abs nie widzałem ale w Yamaha FJR 1300 ma tak ze tył działa z jednym przednim zaciskiem a dokładnie jej częścią .Dlatego tak napisałem. :hmm: :mur:

Sprawdziłem tak jak pisałem. Przedni hamulec nie hamuje tylnego koła.

Przewody zamówione :)
Przydałoby mi się info jak dostać się do pompy ABS... Ktoś? Coś? Mam serwisówkę tylko do wersji bez ABS :(

16 mar 2017, o 00:30
motocyklista

Moto: SV650N K7
pikciu napisał(a):

A to dlategoż, że to system CBS tak działa, nie ABS. ABS dba o to, żeby się koła nie blokowały podczas hamowania. CBS to kombinowany układ hamulcowy, który działa tak, że po wciśnięciu klamki przedniego hamulca tylny też jest uruchamiany z mniejszą siłą hamowania.
pikciu napisał(a):
Przydałoby mi się info jak dostać się do pompy ABS... Ktoś? Coś? Mam serwisówkę tylko do wersji bez ABS :(

Zdaje mi się, że jak do swojej K7 bez ABS szukałem serwisówek to pobrałem jakąś do wersji z ABSem. Poszukam na Dropboxie, może się gdzieś zawieruszyła albo jest jeszcze do odzyskania ;)

[EDIT]

Znalazłem! :D Smacznego
https://www.dropbox.com/s/bdac3893xqity ... a.pdf?dl=0

16 mar 2017, o 12:48
rowerzysta

MSokol00 napisał(a):
pikciu napisał(a):

A to dlategoż, że to system CBS tak działa, nie ABS. ABS dba o to, żeby się koła nie blokowały podczas hamowania. CBS to kombinowany układ hamulcowy, który działa tak, że po wciśnięciu klamki przedniego hamulca tylny też jest uruchamiany z mniejszą siłą hamowania.
pikciu napisał(a):

Zdaje mi się, że jak do swojej K7 bez ABS szukałem serwisówek to pobrałem jakąś do wersji z ABSem. Poszukam na Dropboxie, może się gdzieś zawieruszyła albo jest jeszcze do odzyskania ;)

[EDIT]

Znalazłem! :D Smacznego
https://www.dropbox.com/s/bdac3893xqity ... a.pdf?dl=0

Dzięki! Masz piwo :D

@edit
Kurde tak patrzę na ten schemat budowy układu ABS i się trochę przeraziłem. Strasznie długie te przewody. Rurki jeszcze dochodzą. Odpowietrzenie tego to chyba będzie jakaś masakra. Może jednak oddam moto do warsztatu.

16 mar 2017, o 19:15
SV Rider

Moto: SV650s K7 we wiśni
Ja w swojej k7 z ABS się poddałem i oddałem do warsztatu...
Potrzebujesz trzy przewody na przód.

16 mar 2017, o 23:28
motocyklista

Moto: SV650 2008 ABS
Ja mam galfera, ale ściągałem je z USA.
Wymianę robił mi znajomy, bo i tak rozkręcał moto na śrubki.
Co do wymiany, to jak pisałeś że nie masz doświadczenia to się za to nie bierz, zwłaszcza że będzie ci trudniej odpowietrzyć układ. To sa hamulce i twoje zdrowie.
Co do samego układu to jest on dosyć słaby (w porównaniu do innych moto) ale imo lepszy taki niż żaden. (Nie żeby hamulce w SV brylowały ;P)

6 kwi 2017, o 21:27
rowerzysta

Przewody już wymienione jakiś czas temu :) jakoś nie miałem okazji sie pochwalić :P
Jestem bardzo zadowolony mimo, że mechanik mówił, że z tymi co miałem nie było źle. Regulacja na klamce poszła o 2 poziomy w dół więc mam ją bliżej i lepiej mi się kładzie na niej palce. Skok jest mniejszy chociaż myślałem, że będzie jeszcze ciut mniejszy. Dzięki temu wszystkiemu hamulce są dużo lepiej wyczuwalne. Polecam każdemu kto się jeszcze zastanawia ;)
+ fajnie się prezentują haha

7 kwi 2017, o 01:02
rowerzysta

Moto: sv650s 2002
A ktoś ma jakieś doświadczenia z odpowietrznikami Stahlbus? Są do kupienia z przewodami na http://www.przewodywoplocie.pl

10 kwi 2017, o 11:32
rowerzysta

Moto: SV650S 2008
zorbak napisał(a):
A ktoś ma jakieś doświadczenia z odpowietrznikami Stahlbus? Są do kupienia z przewodami na http://www.przewodywoplocie.pl

I kosztują prawie 100zł za sztukę... Sorry, ale chyba nie dał bym tyle za te magiczne odpowietrzniki.
Czynność "Naciśnij klamkę - poluzuj odpowietrznik - poczekaj chwile - zakręć odpowietrznik - puść klamkę" ogarnie nawet średnio inteligentny szympans więc te odpowietrzniki są chyba dla ludzi którzy nie mają na co wydawać pieniądze. :spoko:

11 kwi 2017, o 09:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]