Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
SV650 dźwięk dźwigni biegów podczas zmiany w górę
Autor |
Wiadomość |
MotoFan84
pieszy
Moto: SV650 2014
|
SV650 dźwięk dźwigni biegów podczas zmiany w górę
Witam
Jestem do niedawna właścicielem SV650 13tys przebiegu i jestem młodym motocyklistą. I przyznam, że nie wiem czy moje pytanie jest bardziej, mechaniczne czy techniczne. Uważam, że bardziej mechaniczne dlatego zadaję je tutaj, jeśli się mylę, przepraszam i proszę o przeniesienie tematu do właściwego miejsca.
O ile redukcja biegów z między gazem idzie mi gładko nie słyszę, żadnych stuków ani kliknięć z skrzyni biegów, motocykl zawsze płynnie zwalnia po redukcji, zmiana biegu nie wydaję żadnego dźwięku o tyle zmiana w górę odbywa się praktycznie zawsze w towarzystwie kliknięcia dźwigni biegów, próbowałem już wszystkiego tzn odejmować gaz dynamicznej, do końca nie do końca , ze sprzęgłem 1/2, 1/3 zawsze słyszę charakterystyczny klik dźwigni. Nie jest to dźwięk (trzask) ze skrzyni jak w sytuacji gdy zrobimy coś nie umiejętnie (np wrzucenie na postoju 1). To ten sam dźwięk, jak przy wyłączonym silnik na sucho zmieni się bieg w górę, jakby słychać było sam mechanizm zmiany biegu, ale nie skrzynie. Moje pytanie czy to w SV jest naturalnie, czy powinienem się czemuś przyjrzeć ? Jak jest u was ? Czasem, ale to czasem, zdarzy się, że zmianą w górę nie wyda żadnego dźwięku, ale to zazwyczaj dzieje się, przy mozolnym przyspieszaniu, wręcz flegmatycznym, które raczej nie ma nic wspólnego z normalną jazdą
Pozdrawiam
|
8 maja 2017, o 22:38 |
|
|
V-MANIAK
rowerzysta
Moto: TL1000S 1999
|
Re: SV650 dźwięk dźwigni biegów podczas zmiany w górę
| | | | MotoFan84 napisał(a): Witam
Jestem do niedawna właścicielem SV650 13tys przebiegu i jestem młodym motocyklistą. I przyznam, że nie wiem czy moje pytanie jest bardziej, mechaniczne czy techniczne. Uważam, że bardziej mechaniczne dlatego zadaję je tutaj, jeśli się mylę, przepraszam i proszę o przeniesienie tematu do właściwego miejsca.
O ile redukcja biegów z między gazem idzie mi gładko nie słyszę, żadnych stuków ani kliknięć z skrzyni biegów, motocykl zawsze płynnie zwalnia po redukcji, zmiana biegu nie wydaję żadnego dźwięku o tyle zmiana w górę odbywa się praktycznie zawsze w towarzystwie kliknięcia dźwigni biegów, próbowałem już wszystkiego tzn odejmować gaz dynamicznej, do końca nie do końca , ze sprzęgłem 1/2, 1/3 zawsze słyszę charakterystyczny klik dźwigni. Nie jest to dźwięk (trzask) ze skrzyni jak w sytuacji gdy zrobimy coś nie umiejętnie (np wrzucenie na postoju 1). To ten sam dźwięk, jak przy wyłączonym silnik na sucho zmieni się bieg w górę, jakby słychać było sam mechanizm zmiany biegu, ale nie skrzynie. Moje pytanie czy to w SV jest naturalnie, czy powinienem się czemuś przyjrzeć ? Jak jest u was ? Czasem, ale to czasem, zdarzy się, że zmianą w górę nie wyda żadnego dźwięku, ale to zazwyczaj dzieje się, przy mozolnym przyspieszaniu, wręcz flegmatycznym, które raczej nie ma nic wspólnego z normalną jazdą Jeśli jeszcze tego nie robisz , to pamiętaj ,że przy zmianie biegów noga zaczyna i noga kończy. Najpierw napnij delikatnie dźwignie zmiany biegów , potem sprzęgło i jednoczesne zwiększenie nacisku na dźwignie. Powinny wchodzić jak w masło. Pozdr. Pozdrawiam | | | | |
|
9 maja 2017, o 12:35 |
|
|
pikciu
rowerzysta
Moto: SV650S ABS K7
|
| | | | MotoFan84 napisał(a): Witam
O ile redukcja biegów z między gazem idzie mi gładko nie słyszę, żadnych stuków ani kliknięć z skrzyni biegów, motocykl zawsze płynnie zwalnia po redukcji, zmiana biegu nie wydaję żadnego dźwięku o tyle zmiana w górę odbywa się praktycznie zawsze w towarzystwie kliknięcia dźwigni biegów, próbowałem już wszystkiego tzn odejmować gaz dynamicznej, do końca nie do końca , ze sprzęgłem 1/2, 1/3 zawsze słyszę charakterystyczny klik dźwigni. Nie jest to dźwięk (trzask) ze skrzyni jak w sytuacji gdy zrobimy coś nie umiejętnie (np wrzucenie na postoju 1). To ten sam dźwięk, jak przy wyłączonym silnik na sucho zmieni się bieg w górę, jakby słychać było sam mechanizm zmiany biegu, ale nie skrzynie. Moje pytanie czy to w SV jest naturalnie, czy powinienem się czemuś przyjrzeć ? Jak jest u was ? Czasem, ale to czasem, zdarzy się, że zmianą w górę nie wyda żadnego dźwięku, ale to zazwyczaj dzieje się, przy mozolnym przyspieszaniu, wręcz flegmatycznym, które raczej nie ma nic wspólnego z normalną jazdą
Pozdrawiam | | | | |
a bez sprzęgła próbowałeś? noga lekki nacisk na dźwinię -> zamykasz gaz (w tym momencie bieg sam powinien gładko wskoczyć) -> koniec procedury ps. ja tak jeżdzę cały czas i jest bardzo płynnie i bez stuków w skrzyni także polecam cięzko byłoby mi się przestawić teraz zeby używać sprzęgła także na 99% to jednak technika ja miałem problemy z redukcją ale w końcu udało się opanować "między gaz"
|
9 maja 2017, o 14:46 |
|
|
MotoFan84
pieszy
|
Hmmm... Zatem mówicie, że to technika. Przed każdą zmianą biegu wywieram nacisk na dźwignię, widocznie zbyt mały. Spróbuje przy kolejnej okazji zastosować się do waszych porad. Jeśli chodzi o zmianę biegów bez sprzęgła to praktykuję, ale przy bardziej agresywnym przyspieszaniu i wtedy mniej słyszę te kliknięcie, ale to pewnie dlatego, że ryk silnika go zagłusza Dam znać po pierwszej jeździe czy zauważyłem zmianę po waszych zaleceniach.
|
9 maja 2017, o 18:54 |
|
|
Memory
motocyklista
Moto: RSV1000 Factory
|
Przede wszystkim sprawdź czy nie masz luzów na przegubach kulowych i je przesmaruj, to nigdy nie zaszkodzi. Sprawdź też czy dźwignia nie ma luzów na boki (patrząc od góry) bo wtedy może haczyć o popychacz. Patrząc od boku motocykla koniec dźwigni znajduje się poniżej popychacza, więc przy redukcji nie ma jak o niego zawadzić. Przy ruchu do góry natomiast może o niego haczyć co samo w sobie wydaje średnio przyjemny dźwięk i na pewno zakłóca też płynną zmianę biegów
_________________ Moja (R)SV -> http://www.svforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=15673&view=unread#unread
|
9 maja 2017, o 21:07 |
|
|
ahmed
motocyklista
Moto: SV K7 Wiśnia
|
Taka głupia sprawa, sprawdź poziom oleju czy jest max(high). Ja w swojej svce mam tak że po dźwięku pracy silnika i skrzyni biegów potrafię określić poziom oleju(czy jest mało czy ok).
|
9 maja 2017, o 21:41 |
|
|
MotoFan84
pieszy
|
No więc tak. Spróbowałem wywrzeć większy nacisk na dźwignie, i dalej słyszę delikatne kliknięcie, próbowałem również z mniejszym naciskiem, średnim, bardzo mocnym, sprzęgło szybciej wolniej. Zauważyłem, że bardzo szybkie zamknięcie i otwarcie przepustnicy CZASEM, spowodowało, że bieg wchodzi bez żadnego dźwięku, ale na chwilę obecną wygląda to problematyczne jak latanie promem kosmicznym... Przyglądając się teorii to robie raczej wszystko poprawnie 1. noga wywiera nacisk do góry na dźwignie 2. Zamykam przepustnice z jednoczesnym wciśnięciem sprzęgła 3. Bieg wskakuje sam (słuchać klik) 4. Jednocześnie otwieram przepustnice i puszczam zdecydowanie sprzęgło (ale nim nie strzelam) Jeśli chodzi o dźwignie ma drobny luz może góra do 5mm i na pewno nie haczy o popychacz. Ja sprawdzić luz na przegubach kulowych to tego nie wiem Jeśli chodzi poziom oleju to jest max, i olej ma dopiero niecałe 1 tys przebiegu. Dziękuje za wszystkie sugestie i podpowiedzi EDIT: Tak się jeszcze zastanawiam. Odkryłem dziś że mam z 1 cm luzu na manetce, a powinno być około 2 do 5 mm, czy to też może utrudniać mi naukę ? Jak uważacie ?
|
12 maja 2017, o 15:45 |
|
|
tygrysek0706
motocyklista
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:50 Posty: 184 Lokalizacja: Opolskie
Moto: sv650s2007
|
podjedz do jakiegos serwisu niech ktos sprawdzi, zobaczy, przejedzie się, wyda diagnoze chyba to nie problem, i tak pewnie nic sam nie zrobisz a mozessz tylko sobie zaszkodzic
|
12 maja 2017, o 21:56 |
|
|
MotoFan84
pieszy
|
Masz racje tak zrobię.
Możecie coś polecić na Śląsku okolice Siemianowice, Katowic ?
|
13 maja 2017, o 10:00 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|