Re: Wentylator do SV 650 s
Tak, jak
Lesniakov napisał: przyłóż do aku, będziesz wiedział czy działa. Jeśli zamontowany w moto "nie działa" (nie załącza się), to przyczyną może być nieosiągnięcie temperatury przy której powinien być załączony (u mnie 104st.C, a była chyba różnica 2-3st.C w rocznikach) albo sam czujnik temperatury jest uszkodzony.
Jak coś, to po wymianie chłodnicy mam ponadplanowy czujnik temperatury i wentylator. Wentylator sprawny, czujnika nie sprawdzałem, założyłem czujnik ze starej chłodnicy, który był na pewno dobry. Części od K3. Nie planowałem sprzedać, ale jeśli mają leżeć, a Twoje moto ma stać, to mogą mi zacząć zawadzać.
Sprawdź poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku.
Nie wiem na ile jesteś pogodzony z serwisówką, ale w SV czujnik temperatury w chłodnicy odpowiada
tylko za włączenie (logika 0-1) wentylatora, termostat ma własny i to tam jest mierzona wartość temperatury.
SV'ką zrobiłem ok. 22tyś.km, wentylator załączył mi się 1 (słownie: raz), przy normalnej jeździe temperatura 80-86st.C, wtedy nie ma prawa się załączyć.
Też mi się wydaje dziwne, że wentylator mógłby się uszkodzić. Gdybyś wygiął obudowę i zablokował łopatki, to może, ale podczas normalnej pracy - wątpię. Zwłaszcza, że działać mu przychodzi "od święta".
//Edit:
Co do Twojego pytania, czy od innych roczników będzie pasował, to numery części:
17800-17G00 FAN ASSY, RADIATOR MODEL K3/K4
17800-17G40 FAN ASSY, RADIATOR MODEL K5/K6/K7
17800-17G40 FAN ASSY, RADIATOR MODEL K8
(źródło:
http://www.suzukipartshouse.com/oemparts/c/suzuki_motorcycle/parts - polecam, jeśli nie znasz strony, najłatwiej znaleźć numery części)
Wychodzi z tego, że między S a N nie było w tej części różnicy, ale rocznikowo już tak. Mogę sprawdzić w SV'ce K8 współlokatora czy rozstaw śrub mocowania się zgadza między K3 a K8 i na tyle byłoby bezinwazyjnego sprawdzania.
Oczywiście o ile masz rzeczywiście uszkodzony wentylator i z braku 17800-17G40 będziesz skazany na 17800-17G00.
Pozdrawiam.
//Edit2:
Teraz dopiero zauważyłem, że ten problem miałeś na początku marca, więc pewnie już dawno ogarnięte, ale może innym się przyda, więc zaryzykuję odznakę "srebrnego szpadla" i nie usunę