Autor |
Wiadomość |
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Re: W którą stronę kręci się baletnica?
| | | | Cytuj: Jeśli widzisz tę kobietę obracającą się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, używasz prawą półkule mózgu. Jeśli widzisz to inaczej, używasz lewą półkulę mózgu.
Niektóre osoby widzą tę kobietę obracającą się w obie strony, ale większość osób widzi obrót kobiety w jednym kierunku.
Eksperymenty wykazuje, dwie różne interpretacje kierunku obrotu co wskazuje na aktywności konkretnej półkuli mózgu która jest odpowiedzialna za sposób myślenia.
Lewej półkuli mózgu---Prawej półkuli mózgu Logiczny---Losowy Sekwencyjny---Intuicyjny Racjonalny---Holistyczny Analityczny---Syntezowy Obiektywny---Subiektywny Wyglądający na część---Wyglądający na całości
Większość osób ma odrębne preferencje dla jednego z tych stylów myślenia. Niektórzy jednak są wykazują cechy myślenia charakterystyczne dla obu półkul mózgowych w równym stopniu.
Ogólnie rzecz biorąc, system szkolnictwa kładzie nacisk na myślenie lewą półkulą mózgu, przy jednoczesnym ograniczeniu pracy prawej półkuli mózgu.
Nauczyciele będąc lewo-pół-mózgowcami tworzą na dowolnych przedmiotach tematy lekcji w których trzeba koncentrować się na myśleniu logiczym, analizie, i dokładności. Natomiast prawo-pół-mózgowcy z drugiej strony, koncentrują się na estetyce, uczuciach, i kreatywności.
Jeśli spojrzysz daleko lub będziesz oddychał inną dziurką nosa intensywniej, może przełączyć się z jednego do drugiego kierunku obrotu. | | | | |
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
6 lip 2010, o 18:08 |
|
|
VjankuV
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:21 Posty: 783 Lokalizacja: Siecieborowice/Oława/Wrocław
|
Jak dla mnie zawsze w prawo
_________________ Suzuki SV 650 N 2000r. Janku bikes
|
7 lip 2010, o 15:56 |
|
|
Razor
erotoman-gawędziarz
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 02:34 Posty: 3871 Lokalizacja: Otwock
Moto: SV 1000N 2004
|
Ja pierdziele Miałem to w tamtym roku na jednym z przedmiotów na studiach "Marketing reklamy i promocji". To jest test psychologiczny. Ludzie, którzy na pierwszy rzut oka widzą, że baletnica kręci się w prawo są bardziej wrażliwi na aspekt kulturalny, duchowy i artystyczny w życiu, ludzie którzy od razu zauważają, że kręci się w lewo podchodzą bardziej analitycznie do życia, wszystko przeliczają, lepiej sobie radzą w ekonomii i zarządzaniu finansami. Tu chodzi o to jak mózg danego człowieka funkcjonuje, które części jego są lepiej rozwinięte (Pamiętam jak cała grupa siedziała i 10 min wpatrywała się w ten GIF przekrzykując się w którą stronę ona się kręci).
_________________ SVNERWUS
|
7 lip 2010, o 17:20 |
|
|
Tomek
SV Rider
|
W moim przypadku to się nie sprawdza, jest wręcz odwrotnie.
_________________ Pozdrawiam!
|
7 lip 2010, o 17:22 |
|
|
Sol
SV Rider
Moto: *
|
Zabawnie było jak z Łasoochem zobaczyliśmy tego gifa i ja widziałam, że baletnica obraca się w prawo a on, że w lewo i za cholerę nie mogliśmy siebie nawzajem przekonać Widać jacy dopasowani do siebie jesteśmy
_________________ A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu!
www.pustamiska.pl - nakarm zwierzaka.
|
7 lip 2010, o 18:08 |
|
|
selisek
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 18:06 Posty: 673 Lokalizacja: Kraków/Kęty
|
A ja coś mam rozdwojenie jaźni. Wczoraj pamiętam, że ciągle w lewo się obracała. Dzisiaj ciągle w prawo
_________________ Suzuki SV 650 99' - niebieska
|
7 lip 2010, o 20:11 |
|
|
pcc
motocyklista
|
To pewnie siła Coriolisa...
_________________ Chi va piano, va lontano...
|
7 lip 2010, o 20:40 |
|
|
mprzyby2
motocyklista
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 15:46 Posty: 185 Lokalizacja: WE - wspólny emiter? :-D
|
Ściema jedna wielka. The illusion has been incorrectly[3] identified as a scientific personality test that supposedly reveals which hemisphere of the brain is dominant in the observer. Under this unproven interpretation, it has been popularly called the Right Brain–Left Brain test,[4] and was widely circulated on the Internet during late 2007 to early 2008. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Spinning_Dancer
_________________ eN jak Niebieska K3:-D
|
8 lip 2010, o 10:03 |
|
|
mprzyby2
motocyklista
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 15:46 Posty: 185 Lokalizacja: WE - wspólny emiter? :-D
|
Może zaleci offtopikiem ale podobna zabawa. Które pole na szachownicy jest ciemniejsze? A czy B? Przyjrzyj się i nie daj się zwieść! A potem sprawdź w paint'cie albo photoshopie. Ja się zdziwiłem.
_________________ eN jak Niebieska K3:-D
|
8 lip 2010, o 10:11 |
|
|
Owca007
spamOWCA
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:38 Posty: 7686 Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
|
Z tą podpowiedzią to mówię, że B jest ciemniejsze od A .
_________________ Jak czegoś dusz pragnie to gg 1487770
|
8 lip 2010, o 10:19 |
|
|
Sol
SV Rider
|
Są w identycznym kolorze ale złudzenie niesamowite.
|
8 lip 2010, o 10:35 |
|
|
bartek.71
motocyklista
|
A widzieliście jak to zrobili z tą baletnicą na wiki? Ona się obraca w zakresie 180 stopni raz w jedną raz w drugą. Najpierw widziałem kręcącą się w prawo ale po chwili nauczyłem się ją kręcić w obie strony - patrząc na cień stopy (zewnętrznej).
_________________ Przebieg: 5,8k
|
9 lip 2010, o 10:39 |
|
|
stigv8
motocyklista
Dołączył(a): 22 kwi 2010, o 16:28 Posty: 105 Lokalizacja: Maków Mazowiecki
|
Jaka faza na pierwszy rzut oka kręci się w prawo Ale jak się przyjrzeć to się kręci w obie Zależy jak się spojrzy A co do tego drugiego obrazka to jeden kolor W Paincie sprawdzić można jak ktoś nie wierzy hehe
_________________ "Od zera do setki w sekundy rwiesz trzy, Runęły granice, pędzisz ile sił..."
|
9 lip 2010, o 14:51 |
|
|
wasior
SV Rider
|
Dwie godziny wczoraj się w to g... patrzyłem. Robiłem zeza, stawałem na głowie, itd. Spocony poddałem się, nie da rady, kręciła się tylko w prawo. Dzieki dzisiejszej podpowiedzi kilka postów wyżej postanowiłem zmusić lewą półkulę do wysiłku. Zamknąłem prawe oko. No i ta pieprzona kukiełka wywinęła orła w lewo, a ja razem z nią! W głowie mi się zakręciło. Po otwarciu prawego oka wszystko wraca do normy. No nie ma bata, lewa półkula to śpi i mnie Jestem skazany na ta pieprzoną prawą
_________________ SV605s 2002
|
20 lip 2010, o 15:17 |
|
|
wasior
SV Rider
|
Jest dla mnie nadzieja: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiruj%C4%85ca_tancerkaZłudzenie to było błędnie[3] uznawane za test psychologiczny, który miał wskazywać, która półkula mózgu jest u obserwatora dominująca[4]
_________________ SV605s 2002
|
20 lip 2010, o 15:24 |
|
|
koksik_sv650n
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:43 Posty: 495 Lokalizacja: Kraków
Moto: zamiana na 750
|
Daje rękę, że zmienia kierunek! Na 100%!
_________________ na radyjku znany jako świr z czerwonej pandy... THUG LIFE
|
20 lip 2010, o 16:30 |
|
|
vikus
Błękitnookie ADHD
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 21:39 Posty: 1824 Lokalizacja: Warszawa / Łódź
Moto: Monster 696
|
Nie ona zmienia kierunek tylko heh nasz mózg.....
_________________ Such a nice day... Please don't fuck it up! Ducati Monster 696 Suzuki SV 650s K4 Adnotacja_01: jestem cholerykiem. Adnotacja_02: B RH- http://www.svforum.pl
|
20 lip 2010, o 18:41 |
|
|
miro_sax
motocyklista
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:10 Posty: 274 Lokalizacja: Warszawa
Moto: Honda Hornet '09
|
Jak patrze pierwszy raz kręci się w lewo jak się skupie na jej cieniu zaczyna się kręcić w prawo. Jak znów skupie się na cieniu to znów w lewo itd.
_________________ Honda CB600F Hornet '09 Jawa 50 Mustang '72
|
21 lip 2010, o 23:17 |
|
|
Sol
SV Rider
|
No nie wiem... Jeśli nawet profesor renomowanej uczelni na zajęciach prezentuje test baletnicy, to jestem bardziej skłonna wierzyć jemu niż wikipedii, którą można samemu edytować
|
23 lip 2010, o 14:18 |
|
|
koksik_sv650n
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:43 Posty: 495 Lokalizacja: Kraków
Moto: zamiana na 750
|
Ja uważam że zmienia kierunek, jak ktoś nie wierzy niech sam spróbuje cały czas kręcić się w jedną stronę
_________________ na radyjku znany jako świr z czerwonej pandy... THUG LIFE
|
23 lip 2010, o 15:25 |
|
|