Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 18:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Przeciskanie się w korku 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: różne
Post Re: Przeciskanie się w korku
Jeśli mrugniemy ze dwa razy awaryjnymi to napewno każdy zrozumie o co nam chodziło i wydaje mi się to wygodniejsze.

5 kwi 2010, o 14:50
Zobacz profil WWW
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
Ja awaryjnych używam, nie podnoszę rąk z kierownicy przeciskając się w korku.

5 kwi 2010, o 22:48
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
Każdy robi jak mu wygodniej czasami noga czasami ręka kiwnięcie głową czy też awaryjne. Nie wiem ja robię to automatycznie i nie zawsze to samo zależy tez w jakich warunkach się mijam :D.

6 kwi 2010, o 18:58
motocyklista

Ano właśnie. Generalnie - 'dziękowanie' awaryjnymi to polski wynalazek - ja autem jadąc dziękuję kierunkami lewo/prawo/lewo (skrzydełka) natomiast awaryjne... zostawiam dla sytuacji awaryjnych (dojazd do zablokowanej drogi, wypadku itp - sygnalizacja uczestnikom za mną). Ale często widzę jak u nas z namaszczeniem auta włączają awaryjne 'w podzięce' co u mnie powoduje napływ adrenaliny i odruch hamowania ;)

W S'ce rocznik '99 nie ma awaryjnych - zatem albo skrzydełka, albo skinięcie głową, albo łapa. Co akurat możliwe/bezpieczne.

6 kwi 2010, o 19:46
japoński tamburyniarz

Moto: SV650S 2006
Kiedyś znajomy przeciskał w korku się na światłach na drodze o 4 pasach (1 w lewo, 2 na wprost jeden w prawo), przeciskał się pasem między pasem do skrętu w lewo a pasem do jazdy na wprost, wśród wyprzedzanych aut był nieoznakowany radiowóz na następnych światłach dojechali go pałkarz wyskoczył wyciągnął mu kluczyki ze stacyjki trochę go poopier%$#$ oddał kluczyk i kazał zjechać. Dostał chyba 200 zł, nie wiem ile punktów, za jak mi powiedział wyprzedzanie nieprawidłowym pasem. Wydaje mi się, że chodziło raczej o jazdę na wprost z lewoskrętu. Więc jeśli się przeciskać to zgodnie z prawem tylko pomiędzy pasami na wprost, pomimo tego, że pomiędzy lewoskrętem a pasem na wprost jest z reguły więcej miejsca, a co za tym idzie bezpieczniej. Ale przepisy są przepisami :)

11 kwi 2010, o 23:04
motocyklista

No tak, pas do skrętu to nie pas do jazdy na wprost - nie od parady są różnie oznakowane. To chodzi też o to, że kierowca ruszając z pasa do jazdy na wprost, mając z boku pas do skrętu (obojętnie, lewo czy prawo) nie ma prawa spodziewać się pojazdu, który niespodziewadzie wychynie i popruję prosto (czasem wciskając się brutalnie przed owego bidaka, chcącego swoim pasem jechać prosto).

Tak jak pisał wcześniej Razor - ew pojechać sobie spokojnie i ustawić przed autem, które będzie jechać prosto (on nas widzi, nie urządzamy wyścigów 'aaaaby się zmieścić'). Choć ja raczej wybieram przeciskologię między pasami do jazdy na wprost (Bo czasem jakiś kierowca nagle postanowi skręcić albo skorzystać z pasa do skrętu i... dzwon gotowy ;)

12 kwi 2010, o 12:54
SV Rider

Motorem jeżdżę za mało, żeby się wypowiadać ale miałem kiedyś taka sytuacje jak jechałem autem. Trzy pasy - dwa na wprost i lewy dla przeciwnego kierunku - te dwa na wprost jadą w ulice jednokierunkowa. ja jadę na wprost z lewego do jazdy na wprost - w momencie jak zapaliło sie zielone to z pasa w lewo jakiś szalony ścigant chce jechać na wprost pomijam fakt że do skrzyżowania jechał pod prąd pomimo podwójnych ciągłych - ale coś mu nie wyszło a ja ruszyłem szybciej niż mu się wydawało - prawie się chłopak zesrał jak okazało się, że albo walnie w łańcuchy na chodniku albo we mnie - trochę odpuściłem gaz i darowałem mu żywot bo inaczej nie wiem czy byłoby co zbierać czy to z łańcuchów czy z moich kół. Tej tony kupy która wylewała mu się nogawkami nie zapomnę do końca życia i zawsze będę się z tego śmiał tak więc nie zawsze opłaca się kombinować.

SV650S K1

12 kwi 2010, o 16:52
motocyklista

Heh, zwłaszcza, że kupa może się wylać nogawkami a wtedy o uślizg tylnego koła łatwo... i bęc ;)

12 kwi 2010, o 17:17
przewrotowiec

Moto: 1100xx
Ja ostatnio jak się przeciskałem to na Pole Position stała oznakowana kijanka, stanąłem sobie równo z nimi i widzę jak szybka idzie w dół
- Zaraz Panu dokumenty wypadną z kieszeni (myślałem że już mnie ścigną za jazdę po pasach i po przekroczeniu ciągłej)
Ja: dzięki
zapiąłem kieszonkę i jak światełko na zielone to po garach i jechałem sobie przed nimi. Także stwierdzam, że nie wszyscy to kut....y.

12 kwi 2010, o 20:55
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: SV650N / Tracer 9
Pytanie mam.

Kiedy przeciskam się w korku (jadę po linii) często włączam lewy kierunkowskaz (w sumie to wykonuję manewr wyprzedzania, poza tym, z migaczem jestem łatwiejszy do zauważenia w lusterkach puszkarzy), a dziś raider na SV'ce zwrócił mi uwagę, że nie wyłączyłem kierunku...
Czy wy włączacie kierunek jadąc po linii? Dlaczego tak, dlaczego nie?

10 sie 2010, o 09:31
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
Kane napisał(a):
Pytanie mam.

Kiedy przeciskam się w korku (jadę po linii) często włączam lewy kierunkowskaz (w sumie to wykonuję manewr wyprzedzania, poza tym, z migaczem jestem łatwiejszy do zauważenia w lusterkach puszkarzy), a dziś raider na SV'ce zwrócił mi uwagę, że nie wyłączyłem kierunku...
Czy wy włączacie kierunek jadąc po linii? Dlaczego tak, dlaczego nie?

Bo kierunkowskaz służy do sygnalizacji zmiany kierunku jazdy a nie po to żeby nim sobie mrugać cały czas podczas wyprzedzania! Zdaje się że połowa ludzi zapomina po ukończeniu kursu na prawko kiedy kierunkowskaz powinien być włączony przy manewrze wyprzedzania :P

10 sie 2010, o 09:40
Mister Apollo

Moto: Z1000
Awaryjne jeszcze rozumiem, ale lewy kierunek?

skwaro, a wrzucasz prawy gdy kończysz?

10 sie 2010, o 09:46
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
kacperski napisał(a):

skwaro, a wrzucasz prawy gdy kończysz?

W aucie tak, na moto zazwyczaj :)

10 sie 2010, o 09:57
SV Rider

Moto: Sprint ST
skwaro dobrze gada.
Przy wyjeżdżaniu na pas z przeciwnego kierunku sygnalizuje się jak normalną zmianę pasa, tak samo przy powrocie na swój pas.
Jak nie zmieniasz pasa ruchu i przeciskasz się między puszką a linią, to w ogóle nie powinno się włączać kierunków.

10 sie 2010, o 11:56
motocyklista

Moto: SV650N / Tracer 9
skwaro napisał(a):
Bo kierunkowskaz służy do sygnalizacji zmiany kierunku jazdy a nie po to żeby nim sobie mrugać cały czas podczas wyprzedzania! Zdaje się że połowa ludzi zapomina po ukończeniu kursu na prawko kiedy kierunkowskaz powinien być włączony przy manewrze wyprzedzania :P
Mnie uczyli, że kierunków używa się w trzech sytuacjach:
a) przy zmianie pasa ruchu
b) przy zmianie kierunku jazdy
c) przy włączaniu się do ruchu

kacperski napisał(a):
Mój instruktor mówił, że używanie awaryjnych w takiej sytuacji to nieporozumienie, ponieważ awaryjne służą tylko do sygnalizowania awarii :P

A wracając do tematu, jadąc po linii, jakby nie patrzył, niejednokrotnie zmieniam pas ruchu.

10 sie 2010, o 17:29
Zobacz profil WWW
SV Rider

Ja uważam, że kategorycznie bez kierunku powinniśmy jechać. Gdy zaczynam wyprzedzać pojazd to włączam. Gdy jestem z nim na równi to wyłączam. Jak wracam w kolumnę samochodów to również włączam. Podczas mijania kilku pod rząd jak gość nie robi mi miejsca to wtedy włączam kierunek i daje lekko gazu by mnie usłyszał :D

10 sie 2010, o 18:56
SV Rider

Moto: PW50, CBR600, CR125
Kane napisał(a):
kacperski napisał(a):
Mój instruktor mówił, że używanie awaryjnych w takiej sytuacji to nieporozumienie, ponieważ awaryjne służą tylko do sygnalizowania awarii :P
No to uczył cię gościu przepisów, ale nie normalnych zachowań praktykowanych na drodze. Ja awaryjnymi często dziękuję :)

10 sie 2010, o 19:22
motocyklista

Moto: SV650S '06
awaryjnymi często dziękuję

No to akurat świetny pomysł :bojesie: - kolega miał samochód który potrafił sam z siebie zgasnąć przy normalne jeździe 80 czy 90 - i wtedy jedyne co mógł zrobić to dać awaryjne.

Fast Only Rolling Downhill

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam - Cato Maior

10 sie 2010, o 19:39
SV Rider

Poza ustawą są też zwyczaje, które kłócą się z nią, ale się przyjęły i nikomu to nie przeszkadza poza policją i egzaminatorami na prawko.

10 sie 2010, o 19:51
SV Rider

Moto: PW50, CBR600, CR125
hans napisał(a):
awaryjnymi często dziękuję

No to akurat świetny pomysł :bojesie: - kolega miał samochód który potrafił sam z siebie zgasnąć przy normalne jeździe 80 czy 90 - i wtedy jedyne co mógł zrobić to dać awaryjne.

I wtedy automatycznie odpalał? :P

Jeszcze mi się przypomniało, że na Zachodzie kierowcy (zwłaszcza na szybkich drogach) często włączają awaryjne, gdy trafiają na - powiedzmy - niespodziewane spowolnienie w ruchu, wypadek, korek na autostradzie itp. Najpierw mnie to dziwiło, ale później, jak już wyczaiłem, okazało się użyteczne ;)

10 sie 2010, o 21:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona