Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 19:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Przeciskanie się w korku 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650N K6 sprzedany
Post Re: Przeciskanie się w korku
pm2z napisał(a):
jeszcze mi się przypomniało, że na Zachodzie kierowcy (zwłaszcza na szybkich drogach) często włączają awaryjne, gdy trafiają na - powiedzmy - niespodziewane spowolnienie w ruchu, wypadek, korek na autostradzie itp. Najpierw mnie to dziwiło, ale później, jak już wyczaiłem, okazało się użyteczne

U nas też to już standard się zrobił.

Synkretyczny89 napisał(a):
Poza ustawą są też zwyczaje, które kłócą się z nią, ale się przyjęły i nikomu to nie przeszkadza poza policją i egzaminatorami na prawko.

Na jazdę w korku między samochodami jest ciche przyzwolenie. Dopóki nie przegina się pałki, policmajstry nie będą się czepiać, zresztą sami tak jeżdżą. Jeżeli jednak dojdzie do kolizji, to już nie będą wnikać kto komu zajechał; winny motocyklista. Rozmawiałem o tej sprawie z W. Pasiecznym jak robił kiedyś prezentacje w mojej firmie.

"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"

10 sie 2010, o 21:45
motocyklista

Moto: SV650S '06
I wtedy automatycznie odpalał?

Eh, mam cały elaborat pisać nt. tego że w samochodzie trzeba przekręcić kluczyk w "tę" i spowrotem żeby uruchomić?

Chodziło właśnie o to żeby szybko ostrzec jadących z tyłu żeby się nie nadziali...

Fast Only Rolling Downhill

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam - Cato Maior

10 sie 2010, o 23:00
motocyklista

Moto: SV650N / Tracer 9
Hmm... pod naporem przeważające liczby głosów na "Nie", dostosuję się i zaprzestanę używania kierunku przy jeździe po linii.

Co do dziękowania, to z racji tej, że nie mam awaryjnych, dziękuję łapą/skinieniem głowy/kierunkami naprzemiennie - był chyba o tym temat "Jak dziękować".

11 sie 2010, o 09:47
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: PW50, CBR600, CR125
Kane napisał(a):
Hmm... pod naporem przeważające liczby głosów na "Nie", dostosuję się i zaprzestanę używania kierunku przy jeździe po linii.
No, tylko nie wyskakuj tu z demokracją! :P Każdy ma swój rozum i swoje sprawdzone sposoby na wszystko, jak gra gitara, to daj se luz, bo forumowe grono orgazmu dostanie, tak się tu zaraz wszystkim miło zrobi :P :piwo:

11 sie 2010, o 10:57
SV Rider

Jak to mówi szanowny Pan Krowin: "Demokracja jest złym ustrojem, bo dlaczego dwóch głupich ma rządzić jednym mądrym" :D No i do tego wiele faktów z historii, że większość nie zawsze ma rację :) Choćby, to że ziemia jest płaska, słońce kręci się w okół ziemi itd itp :D

Ja staram się ręką dziękować, gdyż kierunki zwykle słabo widać. Przynajmniej te moje :/

11 sie 2010, o 16:48
SV Rider

Moto: Z1000 '10
fibat napisał(a):
Na jazdę w korku między samochodami jest ciche przyzwolenie. Dopóki nie przegina się pałki, policmajstry nie będą się czepiać, zresztą sami tak jeżdżą. Jeżeli jednak dojdzie do kolizji, to już nie będą wnikać kto komu zajechał; winny motocyklista. Rozmawiałem o tej sprawie z W. Pasiecznym jak robił kiedyś prezentacje w mojej firmie.

O czym Ty piszesz? Jaki łamiesz przepis, że potrzebujesz cichego przyzwolenia?

Łasuch na pierwszej stronie cytował:
http://wysokieobroty.moto.pl/auto/1,483 ... slady.html
Przejrzyj zresztą pierwszą stronę tego wątku.

11 sie 2010, o 21:37
SV Rider

Bezpieczny odstęp, o tym piszę, wszystko pod to podciągną, jeszcze nie słyszałem o sytuacji, żeby orzekł ktoś winę puszkarza jeżeli zmieścił się na swoim pasie. Jazdy na jednym kole też w kodeksie nie widziałem a spokojnie mogą zabrać za to prawko.

"Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu"

Myślę, że udowodnienie, że przejazd jakieś 20 cm od lusterek nie jest zachowaniem bezpiecznej odległości to mały pikuś.

12 sie 2010, o 00:05
SV Rider

Moto: Z1000 '10
Nie rozumiem Cię. Masz opinię szefa sekcji ruchu drogowego krakowskiej Komendy Miejskiej Policji, który pisze, że: "Przeciskając się środkiem pomiędzy stojącymi czy jadącymi autami, nie naruszają przepisów". A Ty dalej swoje. No chyba, że znasz się lepiej na przepisach ruchu drogowego niż on.

12 sie 2010, o 08:04
SV Rider

W razie ewentualnej kolizji w korku bardzo chciałbym trafić na tego gościa. Opini to ja słyszałem wiele a w życiu jak to w życiu. Jest przepis i jak widać w tym przypadku nie jest on specjalnie konkretny (dostateczne miejsce, bezpieczna odległość) w związku z czym podlega interpretacji. Nie słyszałem nigdy, żeby kierowca samochodu (jadący swoim pasem) został uznany winnym za spowodowanie kolizji z przeciskającym się między samochodami motocyklistą, niestety wprost przeciwnie. Jak wiadomo wszystko jest dobrze do momentu kolizji, potem się schody zaczynają.

Nie chodzi mi o udowodnienie (ani nawet próbę), że znam się lepiej na prawie o ruchu drogowym niż cytowany poniżej podinspektor (bo się nie znam), tylko o to, że znam niejedną sytuację, w której przepisy były interpretowane na korzyść puszkarza. Sąd też zazwyczaj kojarzy motocyklistów z "samobójcami przelatującymi pod jego domem 200km/h" i jak myślisz, kogo wskaże winnego? Dopóki przepis nie jest konkretny w 100%, podlega interpretacji a to już zależy od policjanta, biegłego sądowego a na końcu sędziego.

Ps. Ja się powołałem w pierwszym swoim poście na rozmowę ze znanym policjantem (biegłym sądowym) i tylko przytoczyłem jego opinię (jego a nie swoją).

12 sie 2010, o 08:42
Mister Budda

Moto: VTR RIDER :D
A ja już słyszałem kilka takich przypadków ;)

12 sie 2010, o 08:45
Zobacz profil WWW
SV Rider

i oby było takich więcej ;)

A nie jak w sprawie poniżej:
http://www.motogen.pl/aktualnosci/zkraj ... rt514.html
http://www.motogen.pl/aktualnosci/zkraj ... rt388.html

Z tego to ja wywnioskowałem, że jak chcesz kogoś zabić, to najlepiej samochodem. Dostaniesz 180 zł grzywny (a ja ku..a mać dostałem 400zł mandatu za przekroczenie prędkości).

12 sie 2010, o 08:53
rowerzysta

Obrazek

artykuł z lipca 2008 roku

12 sie 2010, o 20:56
SV Rider

Moto: Daytona 675
Tak naprawdę to zależy wszystko od kultury osobistej, zawsze można sobie utrudniać ale po co?
My jeździmy na motocyklach i puszkach są osoby którym motocyklista kojarzy się tylko ze złem i arogancją to jest te parę procent społeczeństwa zmotoryzowanego i kierującego autami w społeczności motocyklowej też jest parę procent tych którzy psują reputacje. Więc jak to w przyrodzie wszystko się równa.
A dużo zależy od nas. :->

30 wrz 2010, o 17:57
SV Rider

Moto: SV650s k3
a ja dziś miałem taką sytuację (a raczej trzy :D)

Jadę sobie rano na uczelnię do Krakowa, godzina 8.30 gdzieś, ulica Bobrzyńskiego, zrobił się koreczek, z naprzeciwka nic nie jechało, więc postanowiłem wykonać manewr wymijania... lewy kierunek, lewy pas... i sru :D 10 metrów dalej jakiś gość lewy kierunek, lewy pas i na mnie, a ja ręką mu po lustereczku :/ ale chyba nie urwałem :P gość skręcił w jakąś prostopadłą uliczkę...
Sytuacja dwa: jadę sobie ze sklepu motoryzacyjnego po zakupie ocieplaczy na kolanka do kolegi na Borek, zajeżdżam sobie pod blok no i chcę sobie zaparkować, ale chcąc zaparkować muszę nakręcić na znacznej pochyłości, i mi się zapomniało że jak się hamuje na skręcie to się kółeczko blokuje... no i się zablokowało i się nogę podłożyło za późno i moto na prawą, (trzymam dalej za klamkę i tak w połowie leżę :/) i wybór, albo się kładę i rysuję nowo dopieszczone owiewki albo szarpię, szarpnąłem i klamka trzask :/ (szit to już trzecia w moim krótkim życiu) no i kicha :/
Do kumpla szybko bo jakieś klucze, klucze w plecak i sru do tego samego sklepu po klamkę...
kilka metrów przed sklepem (a dokładniej na ulicy Krakowskiej w Skawinie, na wiadukcie kolejowym znów koreczek, no to se myślę że sobie gości wyminę tym razem zostając na pasie i z prawej strony (wiem nie ładnie tak, ale za chwilkę miałem skręcać) wjeżdżam sobie koło gościa, a ten w prawo i na mnie, ja po biednym tylnym dupką zarzuca, a gość się pluje... myślę sobie z głupim na drodze się kłócić nie będę... pomęczyłem się tych kilka metrów za nim, pojawił się pas do skrętu na prawo, kierunek i patrzę jak gość się znów pcha, ale się wycofał bo zobaczył że skręcać chcę...
zajeżdżam pod GP Moto szybka akcja, dawaj mi ziomek klamkę nową a tu dupa bo stara się wykręcić nie chce za cholerę :/
No i musiałem wrócić do domu (znów na jednym hebelku) próbowałem z WD-40 ale puściło dopiero jak potraktowałem to fleksem :D

(tulejka się zespawała z śrubką i nie chciało puścić)

No i taka ta dziś ma historia...
Aaa i jeszcze pod Galerią Krakowską jakiś pacan otworzył drzwi na środku drogi to ja na lewo (za mną byli rangersi miejscy skubańce chcieli mnie wyminąć z lewej (przez podwójną ciągłą) ale że zobaczyli że ja manewr w lewo to się wycofali...

Nie widziałem zbytnio gdzie to napisać, więc napisałem tu... a musiałem się komuś wyżalić jacy to ludzie są niedobrzy :(

6 paź 2010, o 20:55
SV Rider

Moto: TT1050
Przesrane macie tam w Krakowie. Wracałem kilka dni temu z wakacji, jadąc od Chyżnego w stronę Kielc. Przez całe miasto korek, samochodziarze jakoś tak niezbyt nauczeni by zrobić przejazd dla motocyklistów, a ja jeszcze z 3 kuframi :mur:

7 paź 2010, o 12:05
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
lasooch napisał(a):
Przesrane macie tam w Krakowie. Wracałem kilka dni temu z wakacji, jadąc od Chyżnego w stronę Kielc. Przez całe miasto korek, samochodziarze jakoś tak niezbyt nauczeni by zrobić przejazd dla motocyklistów, a ja jeszcze z 3 kuframi :mur:

Warszawa jest 3 razy bardziej zakorkowana, tyle że kierowcy nauczeni są robić miejsce i zjeżdżają :geek:

7 paź 2010, o 12:13
SV Rider

Moto: TT1050
Nie, chłopie, takiego korka to ja w Wawie nie widziałem już dawno. 1,5 godziny jechałem przez Kraków.

7 paź 2010, o 12:16
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
lasooch napisał(a):
Nie, chłopie, takiego korka to ja w Wawie nie widziałem już dawno. 1,5 godziny jechałem przez Kraków.

Żebyś ty widział co ja miałem wczoraj... zrobiłem 160 km po samej wawie co chwila przeciskając się w różnych miejscach - od pragi, przez śródmieście, żoliboż, targówek, mokotów... byłem w krakowie i widziałem jak tam jest a jak u nas ;)

7 paź 2010, o 12:18
SV Rider

Nie zapominajcie o Wrocławiu :D Nie mam porównania do Warszawy ale często na CB wydzierają się, że takich korków to nawet w stolicy nie ma :D

7 paź 2010, o 19:16
motocyklista

Na szczęście w Rzeszowie nie ma aż takich dużych korków jak w pozostałych większych miastach lecz też bywają uciążliwe.
Jak na razie praktycznie zawsze przeciskam się pomiędzy samochodami pod światła i póki co nie zostałem jeszcze przeklnięty lub wytrąbiony przez kierowców puszek :P

7 paź 2010, o 20:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona