Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 19:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Kamera cyfrowa 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: Czorna SV650 K1
Post Kamera cyfrowa
Siemka, chce się zaopatrzyć w kamerkę, tylko nie mam bladego pojęcia jaką :hmm: .
Moje wymagania:
Cena do 2000pln, jak najlżejsza, na karty pamięci, dobry stabilizator obrazu, nagrywanie w full HD no i żeby dawała sobie rade przy szybkich zmianach oświetlenia.
Do czego będzie mi służyć? A no do amatorskich nagrań, ale czasem też będzie gościć na baku :obity: .
Wszelkie sugestie mile widziane.

23 sie 2010, o 12:46
SV Rider

Moto: SV650S K5(sprzedany)
Post Re: Kamera cyfrowa
Kup kamerkę, która będzie zapisywała materiał na kasecie DV/miniDV, bo najlepsza jakość nagrania jest na tym nośniku i największa później możliwość obróbki. Jeśli chodzi o firmy, to polecam Sony, Canon, albo Panasonic.

Suzuki SV650S K5
Obrazek

23 sie 2010, o 13:03
Zobacz profil WWW
wywrotowiec

Moto: BIDA
Panie, gdzie na kasety w tych czasach... Już się nie opłaca :) Czas na zgrywanie tego potrzebny i w ogóle :)
W tych czasach to na kartę pamięci ... Żeby daleko nie szukać: http://allegro.pl/item1187818255_kamera ... sztyn.html

mail: dzwonek (at) svforum.pl

23 sie 2010, o 22:19
SV Rider

Nie znam się na obróbce i nie zamierzam tego popełniać więc na jakości miniDV mi nie zależy. Znacznie bardziej cenię sobie prostotę obsługi, takie plug and play, a taśmę trzeba przewinąć do odpowiedniego momentu żeby zgrać, przewinąć żeby znów nagrywać i czegoś nie skasować, ja tego nie ogarniam i zawsze coś spierdolę :). Mam starą kamerę sony która nagrywa w digital8 i podczas jazdy po nierównościach obraz bywał kiepskawy, dlatego z taśmiaków definitywnie rezygnuję. Poza tym części mechaniczne zjadają za dużo prądu a przy obecnych bateriach to jeszcze większy dramat.

Na razie się zasadziłem na tą: http://allegro.pl/item1184072849_panaso ... om_fv.html

23 sie 2010, o 22:47
SV Rider

Moto: Morini
Mam trochę inną kamerę Panasonica, ale do jazdy na baku to nie polecam. Tu konkurencja bywa lepsza, np Sony. Poszukaj na YT filmów jak działa stabilizacja i będziesz wiedział wszystko.

Poza tym poszperaj tutaj:
http://www.slashcam.com/
http://www.camcorderinfo.com/ratings.php

23 sie 2010, o 22:59
SV Rider

Moto: SV650S K5(sprzedany)
dzwonek napisał(a):
Panie, gdzie na kasety w tych czasach... Już się nie opłaca :) Czas na zgrywanie tego potrzebny i w ogóle :)
W tych czasach to na kartę pamięci ... Żeby daleko nie szukać: http://allegro.pl/item1187818255_kamera ... sztyn.html

Profesjonalny sprzęt jest raczej tylko na kasetach, bo masz dużo lepszą jakoś nagrania niż na innych nośnikach. Także zależy na czym komu zależy. Fakt, zgrywa się dłużej, ale jest lepsza jakość. Jeśli komuś na tym nie zależy, żeby mieć bardzo dobrą jakość, to może wybrać inny nośnik. Także Panie ;) tak to jest w tych czasach :)

Suzuki SV650S K5
Obrazek

24 sie 2010, o 08:46
Zobacz profil WWW
SV Rider

R@F dzięki za linki, całkiem przydatne. Niestety z braku czasu i zbliżającego się wyjazdu kupiłem to co było u mnie w sklepie:
http://allegro.pl/kamera-sony-hdr-cx115 ... 18255.html

Jak na razie bateria "seryjna" ma niby starczyć na 156 minut wg. kamery, więc kupiłem drugą, trochę większą i z obiecanych 7 godzin na pudełku, są 343 minuty :). Sama kamera jest jak dla mnie za mała, bardziej się nadaje dla kobiety ale da się przeżyć. Ma jakiś tam zaawansowany tryb auto więc obsługa w zasadzie ogranicza się do wduszania przycisku nagrywania, co mi bardzo odpowiada, ale jak ktoś się lubi bawić ustawieniami to mu raczej nie przypadnie do gustu, bo manualnych ustawień podobno jest bardzo mało, o ile w ogóle są bo jeszcze ich nie znalazłem. A no i jest czerwona, bo czarnych nie mieli :obity: . Jak kiedyś przetestuje na motocyklu to coś napisze.

25 sie 2010, o 14:29
motocyklista

Większość kamer amatorskich ma w tej chwili zaimplementowany format AVCHD - niby fajnie, stosunkowo dobra jakość (choć nie bez strat), mało zajmuje ale... Nie ma nic za darmo. pamiętaj, że ten format zapisu to kompresja międzyklatkowa (a nie jak w DV - zapis klatek 'na żywca' - obraz po obrazie) co wiąże się z upierdliwością przy montażu. Chyba na forum świat Obrazu było o tym, że AVCHD to w zasadzie format emisyjny.

Jednak sprzęty, procki itp też idą do przodu (przy obróbce materiału z tym typem kompresji to procesor gra pierwsze skrzypce) i na qiadzie spokojnie pójdzie. Powiem więcej, ja sobie jakieś tam amatorskie video (no dobra dobra .. ;) na XPkach i core2Duo montuje i też daje radę. Tylko używam Premiere Elements 7 bo nowszy produkt, czyli 8 potrafi się zwiesić. Te programy to koszt jakichś 80$ więc polecam legalność w domu i w ogrodzie ;) Masz tam tez integracje z YouTube i jak masz konto to możesz timeline robić export na portal.

Używam kamery na kartę, bo lekkie to, szybko startuje i mało delikatnych mechanizmów, które potrafią rypsnąć w razie 'niemc'. Wkurza mnie tylko mania rezygnowania z View Findera i tak człowiek w słońcu ślepi oczy w ten monitorek. No ale... i wieloryby z Zodiaca dało radę nakręcić - tylko stabilizacja się mooocno przydaje :)

Aha, za małe pieniądze możesz nabyć osłonę p.słoneczna na obiektyw - to o tyle dobre, ze likwiduje nieco bliki a druga rzecz, że na ogół ma dekielek dodatkowy - co zawsze chroni delikatne listki tej zasłony obiektywu.
Obrazek

Aha 2 - do zapisu Full HD z dobra jakością musisz mieć szybka kartę - najlepiej dedykowana do video HD. W innym przypadku zamiast 24 Mb/s możesz mieć możliwość nagrywania 17 lub 14. Karty niestety, te szybkie (i wściekłe ;) są dosyć drogie. Zerknę potem jaka ja mam i mogę Ci podać parametry.

Aha 3 - baterii, która wytrzymała by 7 godzin pracy kamery (segment amatorski) nie spotkałem. Cóż.. Nie przejmuj się - zobacz, na ogół i tak nagrywasz sekwencje kilku-kilkunasto sekundowe, które po odrzuceniu śmieci składają się na nieduży ale fajny materiał. 7 samurajów Kurosawy w oryginale niewiele osób przetrzyma. Mam przepiękny materiał z fajnej wyprawy - 3 tygodnie fajnych sytuacji ale i tak będę bezlitosny. Max godzina ma mi z tego wyjść. Taki paradokument. Inaczej widzowie wypiją cała wódkę i zasną a ja będę oglądał.. oglądał.. oglądał...

27 sie 2010, o 19:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]