Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 13 sty 2025, o 01:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Wymiana silnika 
Autor Wiadomość
motocyklista

Post Re: Wymiana silnika
Ja trochę nie rozumiem używania zwrotu 'przednia panewka' i 'tylna panewka'. Korbowody są przecież łożyskowane na wspólnym czopie wału (panewka wprasowana jest w korobowód). Zatem panewki 'tylnego i przedniego cylindra' na czopie wału są obok siebie i wydawało by się, że będą się zacierać w podobnych warunkach obie...?

W przypadku par korbowód/sworzeń to fakt - inne warunki pracy i można określić zdecydowanie - przedni/tylny ale mówimy 'w razie niemca' o wymianie korbowodów a nie 'slinika'?. Zatarta panewka (przerwanie filmu olejowego) powoduje gwałtowne zużycie współpracujących powierzchni (w normalnych warunkach się nie stykają) wzrost temperatury i często - zakleszczenie elementów.. Uszkodzona powierznia będzie przerywała już potem film (o ile uda się uruchomić padakę ;)

A zatem - o których panewkach mowa, bo moja 'babcia' jest z rocznika 99 i sami rozumiecie.. ;) Chyba wywołałbym do tablicy lasoocha - z racji obeznania bo mam tu pewne zamieszanie w głowie... ;)

Generalnie - korbowód wyposażony jest w parę panewek - do pary korb/sworzeń oraz korb/wał. No to może uściślijmy, które padają bo się ogólne zamieszanie robi...

Ostatnio edytowano 27 sie 2010, o 21:21 przez pcc, łącznie edytowano 3 razy

27 sie 2010, o 21:01
SV Rider

Jako, że ja tez użyłem tego sformułowania to odpisze jak ja to rozumiem - nie widziałem na żywo wału z SV ale napewno przednia/tylna panewka jest używana w odniesieniu do cylindra z którym współpracuje korbowód.

SV650S K1

27 sie 2010, o 21:07
SV Rider

Moto: TT1050
W stopie korbowodu, czyli na połączeniu korbowód-czop korbowodowy są półpanewki. W serwisówce od strony 3-58 jest wszystko o ich inspekcji i dobieraniu panewek nadwymiarowych. I to jest pierwsze miejsce które może się zatrzeć. Tak jak PCC napisał - stopy obu korbowodów współpracują z jednym czopem korbowym, więc warunki współpracy dla przedniego i tylnego cylindra, powinny być podobne.
Drugie miejsce, gdzie może się coś zatrzeć, to panewki w których łożyskowany jest wał korbowy - czyli styk czopów wału korbowego z karterami silnika. Tam również są półpanewki, a o ich inspekcji jest napisane od strony 3-62.

28 sie 2010, o 01:12
SV Rider

To skąd hasło o zacieraniu się panewki przedniego czy tylnego cylindra? Jak z zewnątrz ocenić która się zatarła skoro są obok siebie i jest to niemożliwe do zdiagnozowania bo stuka z tego samego miejsca?

SV650S K1

28 sie 2010, o 01:51
motocyklista

W moim przypadku mowa o stopie korbowodu. Faktycznie na ucho ciężko jest rozpoznać z którego cylindra. Sprawdzane to było od góry śrubokrętem - po lekkim naciśnięciu tłok przeskakuje o 5 mm mimo, że wał jest nieruchomo.

28 sie 2010, o 06:56
motocyklista

Siema jest tutaj ktoś kto montował do gaznikowej SV silnik od wtryska ?? mam kilka pytan odnosnie wymiany :)

30 lis 2011, o 21:41
motocyklista

ziomuś ma zółtą sv w avatarze, nicka nie pamietam :P wybacz

30 lis 2011, o 22:02
motocyklista

z resztą masz w drugim poscie tego tematu - szukac!!

suzi mua się nazywa Pan ktory przeszczepil wtryska do gaznika

30 lis 2011, o 22:03
rowerzysta

Moto: SV650N 2002
W tym roku moja suzi stała się taką hybrydą :)... jak masz jakieś pytania to pisz na priv.
No chyba, że suzi mua już udzielił ci wszystkich niezbędnych info ! :)

To może być to ... albo co innego. Musisz pojeździć i sprawdzić. ;)

SV 650N '02/'04

1 gru 2011, o 09:24
pieszy

Moto: sv 650
witam panowie, przymierzam sie do kupna silnika z rocznika 2005 od sv 650 i przełożyć go do mojej sv z rocznika 2001 bo niestety panewki padły.. I czytałem troche o tym i wiem że z odmami trzeba bedzie kombinować gumy od starego moto do gazników bede musiał przelożyć osłona zebatki też podobno troszeczke nie pasi... Ale to to jest pikuś a moje pytanie dotyczy koła magnetycznego i impulsatorka jak to z tym jest podobno tez trzeba wymienić na te z wersji gaznikowej bo pojawia sie tylko pierwsza iskra i tyle... Chociaż jedni pisza że nie trzeba Jeżeli ktoś robił taka przekładke niech sie wypowie.

22 lut 2013, o 12:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5