Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
ukaszd
motocyklista
Dołączył(a): 1 wrz 2010, o 17:28 Posty: 127 Lokalizacja: Bochnia
Moto: SV 1000S K3
|
Zima - okres rozstania
Ponieważ nieubłaganie zbliża się koniec sezonu a będzie to moja pierwsza zima z Suzi i nie mam w tym temacie żadnej wiedzy, chciałbym zapytać Was jak przygotowujecie Wasze sprzęty do snu zimowego? Tak o tym traktuje "Manual": "Jeśli chcesz przygotować samodzielnie motocykl do dłuższego postoju należy postępować wg. podanych poniżej zasad: • motocykl należy ustawić na nóżce bocznej i umyć dokładnie całą maszynę Paliwo• zbiornik paliwa napełnić po brzegi Silnik• wlać jedną łyżeczkę oleju silnikowego do cylindrów przez otwory świec zapłonowych w głowicy. Świece ponownie wkręcić i przekręcić kilkakrotnie silnik bez zapłonu • olej silnikowy starannie i całkowicie spuścić, a następnie silnik napełnić świeżym olejem, aż do korka wlewowego. Akumulator• wymontować akumulator z motocykla WAŻNE:Najpierw należy zdjąć ujemny zacisk (masa), a dopiero później dodatni. • akumulator dokładnie wymyć łagodnym środkiem czyszczącym. Korozję - jeśli wystąpiła należy całkowicie usunąć z klem akumulatora i wiązki elektrycznej • akumulator magazynować w ogrzewanym pomieszczeniu Opony• opony należy napompować do ich normalnego ciśnienia Części zewnętrzne• wszystkie części z tworzywa sztucznego i gumowe należy zakonserwować środkiem do pielęgnacji gumy • wszystkie nielakierowane części zakonserwować środkiem antykorozyjnym • powierzchnie lakierowane zakonserwować środkami do pielęgnacji i polerowania lakierów samochodowych "PS. Zastanawiałem się, do którego działu wrzucić ten temat, ale wydaje mi się, że najważniejsze w "zasypianiu" moto są sprawy dobrego zabezpieczenia części mechanicznych. PPS. Przeszukałem forum i nie znalazłem stricte takiego tematu (pewnie dlatego, że to chyba pierwszy okres przedzimowy tego forum).
_________________ Najlepsza muzyka to ryk silnika!
|
16 wrz 2010, o 12:42 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Re: Zima - okres rozstania
Odpuściłbym wlewanie oleju do cylindrów jak i wymianę oleju silnikowego. Akumulator wymontować i trzymać w w domu (w cieple), dbać o to aby był co jakiś czas doładowywany. Najważniejsze to wymyć dokładnie motocykl i wysuszyć. Żeby nigdzie nie zostało błoto itp. Lakier wystarczy nawoskować.
|
16 wrz 2010, o 12:48 |
|
|
Bartosz
SV Rider
|
Ja myję. Dobrze, że napisali, że na nóżce bocznej, bo bym położył na boku Nie napełniałem i nic się nie stało, więc nie będę tego robił. Motor przepalam co jakiś czas, więc to bez sensu. jw. Wymontowuję Na czas przepalania oczywiście trzeba go włożyć ponownie Tego uczą w przedszkolu Chyba kogoś powaliło Nie będę mył akumulatora Z tym się zgodzę i praktykuję. Fakt. Czyli z mojego punktu widzenia, odpicowanie motocykla tempo,plak itp.
_________________ Sv 650N K7 Phantom Gray
|
16 wrz 2010, o 13:45 |
|
|
lemon
motocyklista
|
Teraz się zacznie:
Po cholerę przepalać?
_________________ SV650S K7 'Złośnica'
|
16 wrz 2010, o 15:08 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Ja trzymam motocykl w domu, gdzie mam cały czas 22 stopnie ciepła... na zimę podłączam akumulator do ładowarki i to wszystko co z svką robię. I jak ktoś mi powie, że takiego motocykla to nikt ode mnie potem nie kupi to zabije śmiechem...
|
16 wrz 2010, o 16:01 |
|
|
Razor
erotoman-gawędziarz
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 02:34 Posty: 3871 Lokalizacja: Otwock
Moto: SV 1000N 2004
|
Oczywiście że nie przepalać! Jak motocykl jest dobrze zakonserwowany na zimę, a na dworze jest taka aura pogodowa, że nie da rady jeździć (śnieg leży) to nie przepalać, gdyż w silniku zbiera się wtedy wilgoć. Jak wszystko jest dobrze zabezpieczone i silnik sprawny to na wiosnę powinien zapalić bez problemu. U mnie tak było, nawet bez doładowywania akumulatora który ma już 6 lat...
_________________ SVNERWUS
|
16 wrz 2010, o 16:54 |
|
|
voorek
motocyklista
Moto: sv1000s 2006r
|
U mnie moto stało, z aku w niskiej temperaturze (bo poniżej -10) co oczywiście niby nie było dobre, i po sezonie rychnął bez zająknięcia za pierwszym krótkim naduszeniem startera... A w tym roku też zostawię tak normalnie, ale aku wyciągnę, zmienię zimą świece, olej, płyn w chłodnicy, filtr oleju, filtr powietrza wyczyszczę i naoleję i zostawię żeby czekał na sezon
16 wrz 2010, o 17:02 |
|
|
lemon
motocyklista
|
No dokładnie, dlatego tez zawsze gdy słyszę opowiadania o przepalaniu zastanawiam się "Po kiego grzyba?".. Ciekaw jestem tych wywodów, które czasem mają nawet sentymentalno-ideologiczno-laryngologiczne podłoże ("sprzęt na wiosnę ciszej chodzi" ).
_________________ SV650S K7 'Złośnica'
|
16 wrz 2010, o 17:43 |
|
|
radek
motocyklista
|
Ja tam za to przepalam, bo lubię sobie posłuchać silniczka gdy za oknem pół metra śniegu. A to czy się zbiera czy nie zbiera woda mam w czterech literach jak silnik się nagrzeje to odparuje. A poza tym mój moto ma chyba cieplej ode mnie bo leżakuje w kotłowni i pewnie koło 26c ma cały czas .
_________________ Sv650N K8
|
16 wrz 2010, o 18:19 |
|
|
biemwi
rowerzysta
Dołączył(a): 20 maja 2010, o 23:08 Posty: 41 Lokalizacja: Gdańsk / Giżycko
|
He he w domu? Pamiętam opowieści kolesi jak w 2 pokojowym mieszkaniu w bloku, na którymś piętrze gość zimował CBRkę To chyba nie Ty?
|
16 wrz 2010, o 20:07 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
W domu, ale muszę dodać, że na poziomie piwnicy...ale to nie jest taka zwykła piwnica, gdzie się trzyma słoiki z ogórkami - to pomieszczenia, gdzie mam pralnię, suszarnię, wanna jest itp, czasami tam śpię w lato przy motocyklu bo jest chłodno A ja widziałem gdzieś film jak koleś odpalił w mieszkaniu w bloku swoją hayabusę i dawał do odcięcia...Ciekawe co sąsiedzi na to? Widziałem też akcje jak jakiś cymbał w swoim pokoju palił gumę i zadymił całą chatę
|
16 wrz 2010, o 21:19 |
|
|
ukaszd
motocyklista
|
To zdjęcie mojego akumulatora. Nie wiedzieć ile ma lat, jaka firma, czy żelowy czy na węgiel itp. Czy z tego czegoś da się wyczytać co to za rodzaj? I jeszcze jedno - o ile dobrze sobie tłumaczę z ang. punkt 2 "CAUTION" mówi, że należy go ładować co 3 miesiące .. 2 razy w ciągu zimy?
|
16 wrz 2010, o 21:21 |
|
|
raptor
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:50 Posty: 526 Lokalizacja: śląskie
|
Sprzedać i w zimę udawać miłośnika 4kólek, a w przyszłym sezonie' kupić skuter. PS Roz.....a mnie sezonowość motocyklistów, ... i jeszcze temat sen zimowy jak jest lato
_________________ 650S K6 > DL650 AK8
|
16 wrz 2010, o 22:30 |
|
|
fibat
SV Rider
Dołączył(a): 14 maja 2010, o 17:03 Posty: 496 Lokalizacja: warszawa/otwock
Moto: SV650N K6 sprzedany
|
Heh, dokładnie. Jakie zimowanie Dopóki śniegu nie ma to jaazda, mi przy -7 w zeszłym roku tylko rękawiczki nie dawały rady... ... a jak spadnie śnieg to trza sobie sprawić takie cudo (Pędzel-masz takie u siebie na stanie?)
_________________ Przekaż 1% podatku na zakup mojego nowego sprzęta
"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"
|
16 wrz 2010, o 22:41 |
|
|
Dono
SV Rider
|
A przy -11 stacyjka zamarza
|
16 wrz 2010, o 22:42 |
|
|
fibat
SV Rider
Dołączył(a): 14 maja 2010, o 17:03 Posty: 496 Lokalizacja: warszawa/otwock
Moto: SV650N K6 sprzedany
|
Ciekawe jak reaguje wyświetlacz lcd przy takich temperaturach? Tamto moto miało analogi
_________________ Przekaż 1% podatku na zakup mojego nowego sprzęta
"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"
|
16 wrz 2010, o 22:52 |
|
|
Dono
SV Rider
|
Trochę ospale działa, ale działa. Wolniej wygaszają się cyferki.
|
16 wrz 2010, o 23:09 |
|
|
Razor
erotoman-gawędziarz
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 02:34 Posty: 3871 Lokalizacja: Otwock
Moto: SV 1000N 2004
|
Najważniejsze, by był suchy asfalt jak jest poniżej 3 C
_________________ SVNERWUS
|
17 wrz 2010, o 00:36 |
|
|
Dono
SV Rider
|
Po lodzie też da się jeździć 5km w pół godziny i złamana klamka
|
17 wrz 2010, o 08:58 |
|
|
ukaszd
motocyklista
|
Tak czy inaczej zima przyjdzie wcześniej niż później a to, że jest lato nie znaczy, że nie można o tym rozmawiać. Ja bym chętnie dowiedział się wcześniej co warto zrobić i jak przygotować motocykl bo nie mam zamiaru jeździć po śniegu, więc moto będzie stało. Ja rozumiem, że temat może się nie podobać i kogoś on "roz....a", a co za tym idzie nie ma ochoty podpowiedzieć, ale mnie on (ten temat) ciekawi.
|
17 wrz 2010, o 09:09 |
|
|