Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 21:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
dźwięk rzędówki 
Autor Wiadomość
SV Rider

Post Re: dźwięk rzędówki
mr0zd napisał(a):
Nie poruszam kwestii smarowania, bo o tym był już dużo, ale sam zakres obrotów nie pozwoli Ci w zadowalający sposób śmigać na gumie, do tego odpada wolna guma- na niskich obrotach V jest po prostu zbyt nierówne, no i 160 na tyle, średnio.

Prawisz herezje :obity:
Jeżeli chodzi o kwestię smarowania- jeśli starsza Sv ma upośledzone smarowanie to nie znaczy, że nowsza tak ma,a tym bardziej inne V2.

Cytuj:
do tego odpada wolna guma- na niskich obrotach V jest po prostu zbyt nierówne, no i 160 na tyle,

Z doświadczenia powiem, że te dwa argumenty uważam za kompletnie nie uzasadnione i się z nimi nie zgadzam.

Jak wspomniał Dono.... początki jazdy kolegi hrecza ze słabym smarowaniem wg twojej opinii :)
http://www.youtube.com/user/hrecz

16 wrz 2010, o 10:34
motocyklista

qoorka czy wy czytacie w ogóle co kolo napisał.. ;)

Nie chodzi o śmiganiu na kole przez niego tylko ew. poprzednika.. ;)

16 wrz 2010, o 11:45
motocyklista

Moto: SV 1000S K3
lemon napisał(a):
Qoorka czy wy czytacie w ogóle co kolo napisał.. ;)
Nie chodzi o śmiganiu na kole przez niego tylko ew. poprzednika.. ;)

i zrobił się offtopic :P

16 wrz 2010, o 11:59
pieszy

Czytałem przed zakupem, że jeśli chodzi o dźwięk to dobrze jest wymienić standardowy tłumik SV-ki na jakiś "sportowy".
Nie wiem, nie słyszałem standardowej, ale ja mam Skorpiona i dźwięk jest wypasiony ;)
Każdy kto ją słyszy na niskich czy wysokich obrotach jest pod wrażeniem.

Co do dojeżdżania do skrzyżowań etc to ja się staram utrzymywać obroty w granicach 3-4 tys. Wtedy mniej szarpie i ładnie się toczy. Nie wiem czy to dobrze, to moje pierwsze moto, ale jeździ się w ten sposób płynnie wiec chyba jest ok ;)

16 wrz 2010, o 12:43
SV Rider

No FZ6 idealny do nauki latania na kole :razz2:
Ja nie napisałem że jest problem ze smarowaniem. Nie wiem jak Hrecz jeździ, ale gdyby SV i jakiekolwiek inne V było lepsze do stuntu to byśmy chyba je częściej widzieli latające na gumie.

16 wrz 2010, o 23:31
motocyklista

Ale ciężko jest kupić używkę do SV-ki, przeglądam alledrogo od kupy czasu i nic sensownego... a do banditów jak nasrane i to za śmieszną kasę...

Suzuki SV 650s K5 Candy Grand Blue ( było)... i wiele innych ;)

..power is nothing without control..

http://krzyska.webd.pl/yaszczi/sv650s/

17 wrz 2010, o 00:01
SV Rider

Moto: MT01
Nakarmiliście trola :) temat kasztan.

17 wrz 2010, o 08:56
SV Rider

Moto: Fz 1 Fazer
mr0zd napisał(a):
No FZ6 idealny do nauki latania na kole :razz2:
Ja nie napisałem że jest problem ze smarowaniem. Nie wiem jak Hrecz jeździ, ale gdyby SV i jakiekolwiek inne V było lepsze do stuntu to byśmy chyba je częściej widzieli latające na gumie.

FZ6 na kole

http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=KKScjizr_AA

kolega Hercz

http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=iX_OZ1Albyw

Tak na marginesie,

17 wrz 2010, o 23:07
SV Rider

Mam wrażenie że się nie dogadamy :/ Pokazujesz mi jak koleś szarpie FZ6 na gumę. Spoko. Tylko w jakim celu?
I tak na koniec bo nie widzę sensu prowadzenia dalszej dyskusji, ciekawe która V przetrwałaby, o coś np. takiego

17 wrz 2010, o 23:42
motocyklista

mrozd, wszystko to kwestia techniki można jechać na kole mając 11 tys obr i przejechać 100m, a można jechać prawie na luzie na gumie i przejechać 10 km.
Moim zdaniem sv przetrwała by jeszcze dłużej to wszystko zależy od jeźdźca.

18 wrz 2010, o 01:23
SV Rider

mr0zd napisał(a):
Mam wrażenie że się nie dogadamy :/ Pokazujesz mi jak koleś szarpie FZ6 na gumę. Spoko. Tylko w jakim celu?
I tak na koniec bo nie widzę sensu prowadzenia dalszej dyskusji, ciekawe która V przetrwałaby, o coś np. takiego

buell?

SV650S K1

18 wrz 2010, o 10:26
SV Rider

Moto: Fz 1 Fazer
mr0zd napisał(a):

Wydaje mi się że większość motocykli to przetrwa odpowiednio przygotowanych (pomijając tam jakieś wynalazki-z automatem itd.), a co do celu latania na gumie to też go nie rozumie (zaliczam to do katowania), szczególnie u ludzi którzy w ogóle nie mają sprzętu do tego przygotowanego. Rozbierałem dwa razy silnik z tej samej kawy (panewki padły) od nauki jazdy na kole, więc osobiście tego nie praktykuje bo konsekwencje są znane.

Ps. a w tym filmie o FZ6 chodziło mi odgłos silnika bo o tym temat. :D, i przedstawienie Hercz ;)

18 wrz 2010, o 23:51
rowerzysta

Pytanie o dźwięk zakończyło się pewnego rodzaju kłótnią :P

Nie wiem czy autor tematu jeszcze tu zagląda ale ja nie oddałbym dźwięku Vki chociaż, nie powiem, chciałem kupić CBR albo R6, a w końcu padło na SV. Rzędowych czwórek słyszałem i słyszę bardzo dużo, bo masa ich jeździ.

W każdym razie, gdy pojechałem oglądać moją SV do gościa, który ją sprzedawał, to gdy ją odpalił... wiedziałem, że muszę ją mieć! Opłaciło się ;) Vka zwraca uwagę wszystkich i wszędzie, nawet posiadacze rzędówek się za mną oglądają gdy przejeżdżam obok nich :D a ich mina mówi sama za siebie: "co to k**** jest!?" - bo nie chcę nikogo obrazić ale Ci których mijam najczęściej nie znają innych motocykli prócz: Ninja, CBR, R6...

Więc dźwięk. Wiadomo są gusta i guściki ale jest to kwintesencja silnika SV ;)

Ktoś napisał, że do 4k RPM SVka brzmi ok a powyżej tragedia. Hmm może na fabrycznym tłumiku, bo na przelotówce niemal w całym zakresie obrotów ładne pyrka ;)

Sprawa inna to maszyna na pierwszy motocykl. Ja kupiłem ją własnie na pierwszy motocykl i choć pozycja oddalona o lata świetlne od tego na czym jeździłem poprzednio (Yamha 250 na kursie i jeszcze kiedyś półautomat 125 ccm Hondy) to bardzo szybko da się zaadaptować do niej :) Moja jest już na wtrysku i podobno w stosunku do gaźnikowej jest już bardziej oswojona - nie wiem, nie jeździłem na gaźnikowej.
Fakt faktem, tylne koło lubi uślizgi i pierwszy uślizg (na mokrym) trochę mnie wystraszył ale jednocześnie dzięki temu dał pewną dawkę adrenaliny ;P Jednak z rozsądnym obchodzeniem się z gazem, bez problemu da się tego uniknąć :] A jeżeli Ci się spodoba, to możesz równie łatwo tylne koło śliznąć po asfalcie.

Osobiście nie widzę lepszej maszyny, no chyba, że tysiączka ;P

30 wrz 2010, o 13:14
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Ale dźwięk svki wpadającej w poślizg jest nie do przebicia :D Jak tak nagle obroty dochodzą do czerwonego pola, potem odpuszczamy powoli i znowu dajemy w gaz...o rany :serduszka:

30 wrz 2010, o 18:16
SV Rider

Moto: Daytona 675
Ten dźwięk co V daje na przelocie jest nie do porównania z żadną rzędówką!

viper00,
oglądają gdy przejeżdżam obok nich :D a ich mina mówi sama za siebie: "co to k**** jest!?" - bo nie chcę nikogo obrazić ale Ci których mijam najczęściej nie znają innych motocykli prócz: Ninja, CBR, R6...

to jest sedno tego tematu ;)

A kupując motor warto zabrać na zakupy kogoś kto się zna na temacie i chłodno popatrzy na sprzęta.

30 wrz 2010, o 19:22
SV Rider

Moto: Czorna SV650 K1
A ja się muszę przyznać że słyszałem niedawno coś lepszego niż V-ka na pustym... Najnowsza R1 Adama Badziaka na torze w Poznaniu z pełnym akrapem. OJACIEPIEROLE!! No tylko gdyby nie te ofiefki.

1 paź 2010, o 23:41
SV Rider

Moto: różne
Trzeba przyznać, że te nowe R1 naprawdę ładnie gadają. Wszystko dzięki przesuniętym czopom. Poza tym trzycylindrówki Triumpha mają piękny dźwięk no i stara dobra vfr750 ;)

2 paź 2010, o 00:11
Zobacz profil WWW
SV Rider

Byle GSR czy Fazer na dobrej, markowej przelotówce potrafi brzmieć godnie.

2 paź 2010, o 07:11
motorowerzysta

Matey ja Ci powiem tak. W maju pojechałem obejrzeć swojego SVa i po tym jak go sprzedający wyprowadził z garażu trochę mnie zadziwił nadmiar miejsca za przednim kołem, wiesz to miejsce gdzie możesz wstawić pług. Po tym jak go zapalił :) oczy mi wyszły i pomyślałem O KURDE TO ZA DZIWACZNY DŹWIĘK?? Porozglądałem się po kolegach, którzy byli ze mną i trochę się zmieszałem. (jeden z kolegów jeździ Banditem, drugi Hornetem, a trzeci NTV) Tylko ten od NTV nie był zdziwiony i przyjaźnie się uśmiechną. Silnik się zagrzał, wyłączył gość ssanie i postanowiłem że się przejadę. Po wcześniejszym uprzedzeniu przez sprzedawcę, że ostrożnie z gazem i delikatnie na zakrętach bez nagłego ujmowania gazu, pojechałem grzecznie potestować. No i zdziwienie było, bo wcześniej miałem okazję jeździć różnymi rzędówkami i miałem kiedyś singla. Najbardziej charakterem przypominała mi SVka właśnie tego singla, tylko dużo mocniej się to zbierało. Po dwóch godzinach bajerowania i oglądania zostawiłem zaliczkę i czekałem na przywiezienie moto (papiery, akcyzy i inne rzeczy i przywózkę miałem gratis do domu).
Zarejestrowałem maszynę i zacząłem jeździć, na początku tak jakoś bez przekonania, bez zbytniej podjary.
Do czasu........ do czasu jak mnie koledzy na banditach wyciągnęli na wypad w Bieszczady i cały dzień spędziliśmy na krętych górzystych drogach. Po tej wyprawie pokochałem i dźwięk i wbrew pozorom małą moc w zamian za dobry moment. Tak wyszło, że w tym samym czasie byli tam ludzie z Krakowa, małżeństwo motocyklowe. I właśnie żona przyjechała na SVce, tylko tej nowej (ja mam starą 2000r). Było to dokładnie na fajnym odcinku serpentyn w Załużu. Jak zrobiłem sobie odpoczynek i stanąłem na dole to miałem okazję posłuchać jak ta dziewczyna śmigała swoją SVłą góra-dół tam i z powrotem i powiem Ci że nic piękniejszego, NIC. Koledzy Banditami latali jak pszczółki, a między nimi zagłuszający niezmęczony dźwięk SVki, latającej bez wysiłku i zbędnego mieszania biegami. Lataliśmy tym odcinkiem bez dłuższej przerwy chyba z 3 godziny i od tej pory Dźwięk odpalania SV jest dla mnie najlepszy.
Jedno tylko musisz wiedzieć przy zakupie, dokładnie sprawdź i osłuchaj moto. Jeśli się spieszysz to możesz się władować na minę. Ja trochę się za mało przysłuchałem swojej przy zakupie i za mało wiedziałem o tym silniku. Wiedziałem tylko, że praktycznie w każdej stuka napinacz łańcuszka, więc wszystko co słyszałem zwaliłem właśnie na napinacz. I właśnie okazało się, że ktoś wcześniej latał na kole albo, coś zaniedbał i posypało mi się coś(raczej panewka, ale jestem w fazie przygotowań do namierzania usterki). Jest mój temat w ostatnich omówiony przez kolegów z forum, już mi przeszedł cały żal i postanowiłem, że nie odpuszczę i czy naprawię czy kupię silnik, ale na SVce będę jeździł. Żadna rzędówka nie dostarczy mi takich fajnych wrażeń, jako że nie jestem super zorientowany to może trochę się zagalopuję i powiem, że na starcie żadna 600 rzędowa nie ma szans, każdą SV pozamiata i odjedzie. I pamiętaj nie zajedź sobie akumulatora w SV, bo o paleniu na popych możesz zapomnieć i raczej bez pomocy dwóch kolegów nie próbować :) Wiem, bo miałem akcję z reglerem, nie ładował mi dobrze aku i po zgaszeniu już nie zapaliłem. W trzech pchaliśmy i na 6 biegu cudem się udało.

3 paź 2010, o 10:00
SV Rider

A propos nowej R1 - wczoraj podczas przejażdżki natknąłem się na taką. Kierownik dopadł mnie na wyjściu z zakrętu, pozdrowił, wyprzedził i dał na gumę. :D Brzmiała rewelacyjnie.

3 paź 2010, o 10:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona