Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Jakie lejecie paliwo do Swoich maszyn?
Autor |
Wiadomość |
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Re: Jakie lejecie paliwo do Swoich maszyn?
Raz zatankowałem na BP (konkretnie w Oświęcimiu) - nie dało się jechać. Za Częstochową na Bliskiej dolałem jakieś pół zbiornika - zanim wyjechałem ze stacji czuć było różnice na plus, a w trasie to już w ogóle. Na tym paliwie z BP przy 140 we dwoje i bagażem musiałem redukować żeby jakoś wyprzedzić sprawnie! Na BP już nie tankuję ;)
|
3 mar 2010, o 18:58 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Nie mylcie liczby oktanowej z kalorycznością paliwa! Jeżeli silnik nie ma mocy, to nie znaczy, że paliwo ma np. 91 oktanów, bo jedno nie jest z drugim nijak powiązane Sam kiedyś myślałem, że na benzynie 98 robię większe przebiegi, ale jak rzetelnie zrobiłem pomiar, to wyszło, że na 98 podświadomie delikatniej przyspieszam, a faktycznej różnicy w spalaniu nie ma
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
3 mar 2010, o 19:46 |
|
|
slayer
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 15:32 Posty: 1462 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 1000S
|
Leję 95.
_________________ SV liter z owiewkom:)
|
3 mar 2010, o 20:58 |
|
|
major
rowerzysta
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 21:16 Posty: 23 Lokalizacja: Warszawa
|
Z tym brakiem różnicy między 95 a 98 to nie byłbym taki pewny. Jeżdżę autem bez czujnika stuku, więc mapy zapłonu są ustawione na stałe, seryjnie na 95 oktanów (ASO za free zmienia mapy 95 <-> 98). Tyle że u mnie na 95 bardzo często słyszałem stukowe spalanie i postanowiłem sprawdzić jak będzie na 98. I okazało się, że spalanie stukowe zniknęło Do tego czasu też myślałem, że nie ma żadnej różnicy między 95 a 98, a jednak jakaś jest i wygląda na to, że właśnie w liczbie oktanowej nie tylko tej na dystrybutorze Niestety w motocyklu nic 98 nie da, tym bardziej w gaźnikowym.
|
3 mar 2010, o 21:41 |
|
|
fredric
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:57 Posty: 337 Lokalizacja: kozienice/oslo
Moto: erłan
|
Jeszcze dochodzi świadomość że lepiej idzie i wtedy na lepszym paliwie bardziej odkręcamy co zazwyczaj skutkuje większym zużyciem. Mam tak w aucie leje diesla ultimate i wipałer, powinien zwiększyć się zasięg itd.. ale no właśnie ale bardziej depcze i nie ch..... nie jest taniej. No może czyściej bo niby mają jakieś uszlachetniacze. Mój tysiak lata na 95 i jest mu dobrze
_________________ była sv1000s k6 fałtegje masters kompsport tjuning BikePics jest erłan 161ZT664 gg.1060988
|
3 mar 2010, o 22:04 |
|
|
pcc
motocyklista
|
~major - tu nie chodzi o pewność czy niepewność. Różnica jest, ale nie w kaloryczności paliwa. Z jednostki 95 i 98 prawdopodobnie wytworzysz (w takich samych warunkach) taka samą (podobną) ilość energii w jednostce czasu (mocno skracając wypowiedz, bo nie chcę tu powieści pisać ;) - a i w 'branży' już nie siedzę ) ale nie są to identyczne paliwa. Nie od parady siedzą chłopaki i myślą... Ale biorąc pod uwagę silnik nie wymagający super paliwa to... "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać"... ;) Chyba...że widać ;) A jeśli często słyszałeś stuk... hm... ja bym takiemu silnikowi już nie zaufał. A jaki dźwięk słyszałeś?
_________________ Chi va piano, va lontano...
|
3 mar 2010, o 22:57 |
|
|
Razor
erotoman-gawędziarz
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 02:34 Posty: 3871 Lokalizacja: Otwock
Moto: SV 1000N 2004
|
95, gdyż 98 jest droższa i maszyna bardziej się grzeje, a różnicy naprawdę nie widać. Może jakbym jeździł do odcięcia, to bym zobaczył, ale lytr ma to do siebie, że po mieście nie trzeba go kręcić by przyspieszał.
_________________ SVNERWUS
|
3 mar 2010, o 23:09 |
|
|
major
rowerzysta
|
Of koz, pisałem, że jednak jest różnica, chociaż faktycznie niewyczuwalna w niektórych silnikach. Hehe, myślą głównie jak zarobić na 95 więcej kasy sprzedając ją jako 98 Stuk Taki, jak często słychać kiedy podczas ruszania za bardzo się sprzęgłem zdusi silnik mimo gazu w podłodze - większość twierdzi, że to zawory wydają takie dźwięk ogólnie podobny do diesla Silnik jest zdrowy, stuk nie znaczy raczej o tym że coś mu jest. Przecież mechaniczne uszkodzenie czy zużycie silnika nie spowoduje stuku - raczej sterowanie silnika. W sumie stuk to dowód na dobre sprężanie i niewłaściwy moment zapłonu. Btw, do moto tankuję 95, żeby ktoś nie powiedział, że twierdzę, że w SV 98 cokolwiek daje
|
3 mar 2010, o 23:11 |
|
|
pcc
motocyklista
|
aaaaaabsolutnie nie! Takie spalanie prowadzi, prędzej czy później do zniszczenia silnika. Bo warunki panujące w trakcie takiego spalania zdecydowanie przeciążają większość elementów. To na prawdę jest gwałtowna reakcja. Przy okazji - jeśli 'klepało jak diesel' to raczej nie to. Typowy objaw - dzwonienie. (nie, nie kościelne . No ale to jak opisywanie stęknięcia śniegu tuż przed zejściem lawiny - trzeba usłyszeć... bezcenne No ale powróćmy do tematu...
_________________ Chi va piano, va lontano...
|
3 mar 2010, o 23:19 |
|
|
major
rowerzysta
|
Nie mogę się powstrzymać i dorzucę jeszcze 3 gr. W pewnym sensie tak. Proces spalania w dieslu to właśnie sprężanie. W benzynowym silniku warunki spalania są podobne, z tą różnicą, że mieszanka ma się spalić, nie wybuchnąć. Zapala ją iskra, ale jeśli zapłon pojawi się za późno to mieszanka potrafi wybuchnąć pod wpływem ciśnienia i temperatury przed nim. Stąd stuk. Diesel stuka bo w nim zawsze mieszanka wybucha (a właściwie mocno sprężone powietrze po dodaniu odrobiny paliwa). Wiem, dlatego spróbowałem 98 Patrz wyżej. Oczywiście stuk w beznynie brzmi inaczej niż w dieslu <- temat na inną dyskusję i na innym forum No to wracamy. Tylko 95
|
3 mar 2010, o 23:42 |
|
|
Yyveel
rowerzysta
|
Zgodzę się, że co stacja to inne paliwo. Auto tankuje na neste i na bliskiej bo różnicy nie widzę. Ale moto tu: http://anwim.com.pl/index.php?lang=pl&page=stac_ordonaTo jedna z większych firm paliwowych w Polsce, i maja najtańsze paliwo w Wawie pod marka bp i tylko 5 stacji w Polsce. Co dają jako taka gwarancje, że nie robią wałków.
_________________ SV650S '99 Candy Jay Blue, Shark Hi-Level exhaust
|
4 mar 2010, o 00:17 |
|
|
mroowkojad
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:28 Posty: 727 Lokalizacja: Ursynów pod Warszawą
Moto: SV650n 2001
|
Ja leję 95 ze Statoila - mam po drodze do domu, no i dają tam najlepsze hotdogi ze wszystkich stacji benzynowych
_________________ Żółty Giant Yukon k4 -> Żółta SV650 N k1
|
4 mar 2010, o 17:53 |
|
|
Opal
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 18:58 Posty: 475 Lokalizacja: Skierniewice
Moto: ...
|
W zasadzie tylko 95. Kiedyś zalałem 98 i miałem wrażenie, że moto trochę lepiej się wkręca na obroty. To chyba autosugestia. Moto więcej spaliło....chyba bardziej mnie korciło, żeby odkręcać. W sumie dużo już napisaliście. Duża liczba oktanowa kojarzy się ze sportem -> nie dlatego, że dodaje mocy, ale żeby poprawić warunki pracy wyżyłowanych silników i zlikwidować spalanie stukowe. Większa liczba oktanowa powoduje łagodniejsze spalanie mieszanki, a co za tym idzie nasze silniki pracują bardziej miękko... milej dla ucha, ale często osiągają przez to mniejsze moce maksymalne. Jeśli więc nie dosiadam na maxa wykręconej jednostki to po kiego mi 98 oktanowe paliwo? Pb 95 dobrej jakości z dobrej, markowej stacji i lecimy:-) Krótki artykuł dla zainteresowanych: http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
_________________ One love, one passion - only motorcycles!
|
4 mar 2010, o 22:37 |
|
|
FUNIACZ
motorowerzysta
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:14 Posty: 90 Lokalizacja: Bielsko-Biała
|
Co do hotdogów to prawda
|
5 mar 2010, o 13:12 |
|
|
spazz
chachar
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:29 Posty: 2311 Lokalizacja: Oberschlesien
Moto: Brak
|
te z bp tez nie sa zle. z jakimi sosami? bo ja musztarda i czosnkowy
_________________ CHŁOP BEZ POLERKI JEST JAK MIĘSNY BEZ WINERKI!!!
|
5 mar 2010, o 14:35 |
|
|
mroowkojad
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:28 Posty: 727 Lokalizacja: Ursynów pod Warszawą
Moto: SV650n 2001
|
Musztarda i meksykański. Czasem zamiast meksykańskiego ketchup.
_________________ Żółty Giant Yukon k4 -> Żółta SV650 N k1
|
5 mar 2010, o 16:57 |
|
|
Dzikus
degustator whisky
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:42 Posty: 1305 Lokalizacja: Toronto
|
Ja tylko musztarda i też właśnie Statoil inne bije na głowe, nie wiem jak u was ale w toruniu oni pierwsi to wprowadzili, a paliwo leje gdzie popadnie.
_________________ BIKEPICS-DZIKUS
|
5 mar 2010, o 16:57 |
|
|
Razor
erotoman-gawędziarz
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 02:34 Posty: 3871 Lokalizacja: Otwock
Moto: SV 1000N 2004
|
Czosnkowy i meksykański
_________________ SVNERWUS
|
5 mar 2010, o 17:53 |
|
|
FUNIACZ
motorowerzysta
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:14 Posty: 90 Lokalizacja: Bielsko-Biała
|
Dokładnie - meksykański i czosnkowy, a do tego kabanos lub kiełbaska. A tak na marginesie - sorki za OT - to leję 95
|
5 mar 2010, o 19:56 |
|
|
Samoth1980
motorowerzysta
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:17 Posty: 73 Lokalizacja: Białystok
|
Nie lepiej zrobić ankietę? a) leje 98 b) leje 95 c) leje w siebie wódkę i wszystko będzie jasne PS: Wlewam i 98 i 95, zależy od humoru
_________________ SV 650S 99' GG: 1322863 -------------------------------------------------------------------- Kocham śmierć, bo tylko ona na mnie czeka...
|
6 mar 2010, o 11:02 |
|
|