Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 19:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Jakie lejecie paliwo do Swoich maszyn? 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: różne
Post Re: Jakie lejecie paliwo do Swoich maszyn?
Yyveel napisał(a):
Ja sobie testowałem różne paliwka i do auta leje 95, ale czasem jak zaleje 98ultimate to od razu wypala się wszystko w katalizatorze (czuć :) ). W jeździe nie ma różnicy. A do moto leje tylko 98ultimate z konkretnej stacji bp. Przejeżdżam więcej km na baku, i różnica wychodzi prawie na zero. Do tego jest lepszy dźwięk. Generalnie benzyna w pl jest tragiczna. I założę się ze 95 nie ma tych 95 oktanów. Tankując w niemcowni zwykłą 95 można zrobić 10% więcej km na baku.

Raz zatankowałem na BP (konkretnie w Oświęcimiu) - nie dało się jechać. Za Częstochową na Bliskiej dolałem jakieś pół zbiornika - zanim wyjechałem ze stacji czuć było różnice na plus, a w trasie to już w ogóle. Na tym paliwie z BP przy 140 we dwoje i bagażem musiałem redukować żeby jakoś wyprzedzić sprawnie! Na BP już nie tankuję ;)

3 mar 2010, o 18:58
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: TT1050
Nie mylcie liczby oktanowej z kalorycznością paliwa!
Jeżeli silnik nie ma mocy, to nie znaczy, że paliwo ma np. 91 oktanów, bo jedno nie jest z drugim nijak powiązane ;-)

Sam kiedyś myślałem, że na benzynie 98 robię większe przebiegi, ale jak rzetelnie zrobiłem pomiar, to wyszło, że na 98 podświadomie delikatniej przyspieszam, a faktycznej różnicy w spalaniu nie ma ;-)

3 mar 2010, o 19:46
SV Rider

Moto: SV 1000S
Leję 95.

3 mar 2010, o 20:58
rowerzysta

Z tym brakiem różnicy między 95 a 98 to nie byłbym taki pewny.
Jeżdżę autem bez czujnika stuku, więc mapy zapłonu są ustawione na stałe, seryjnie na 95 oktanów (ASO za free zmienia mapy 95 <-> 98). Tyle że u mnie na 95 bardzo często słyszałem stukowe spalanie i postanowiłem sprawdzić jak będzie na 98. I okazało się, że spalanie stukowe zniknęło :)
Do tego czasu też myślałem, że nie ma żadnej różnicy między 95 a 98, a jednak jakaś jest i wygląda na to, że właśnie w liczbie oktanowej nie tylko tej na dystrybutorze :)

Niestety w motocyklu nic 98 nie da, tym bardziej w gaźnikowym.

3 mar 2010, o 21:41
SV Rider

Moto: erłan
lasooch napisał(a):
Sam kiedyś myślałem, że na benzynie 98 robię większe przebiegi, ale jak rzetelnie zrobiłem pomiar, to wyszło, że na 98 podświadomie delikatniej przyspieszam, a faktycznej różnicy w spalaniu nie ma ;)

Jeszcze dochodzi świadomość że lepiej idzie i wtedy na lepszym paliwie bardziej odkręcamy co zazwyczaj skutkuje większym zużyciem. Mam tak w aucie leje diesla ultimate i wipałer, powinien zwiększyć się zasięg itd.. ale no właśnie ale bardziej depcze i nie ch..... nie jest taniej. No może czyściej bo niby mają jakieś uszlachetniacze.
Mój tysiak lata na 95 i jest mu dobrze :)

gg.1060988

3 mar 2010, o 22:04
motocyklista

Cytuj:
Z tym brakiem różnicy między 95 a 98 to nie byłbym taki pewny.

~major - tu nie chodzi o pewność czy niepewność. Różnica jest, ale nie w kaloryczności paliwa. Z jednostki 95 i 98 prawdopodobnie wytworzysz (w takich samych warunkach) taka samą (podobną) ilość energii w jednostce czasu (mocno skracając wypowiedz, bo nie chcę tu powieści pisać ;) - a i w 'branży' już nie siedzę ) ale nie są to identyczne paliwa. Nie od parady siedzą chłopaki i myślą...

Ale biorąc pod uwagę silnik nie wymagający super paliwa to... "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać"... ;) Chyba...że widać ;)

A jeśli często słyszałeś stuk... hm... ja bym takiemu silnikowi już nie zaufał. A jaki dźwięk słyszałeś?

3 mar 2010, o 22:57
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
95, gdyż 98 jest droższa i maszyna bardziej się grzeje, a różnicy naprawdę nie widać. Może jakbym jeździł do odcięcia, to bym zobaczył, ale lytr ma to do siebie, że po mieście nie trzeba go kręcić by przyspieszał.

3 mar 2010, o 23:09
rowerzysta

pcc napisał(a):
~major - tu nie chodzi o pewnośc czy niepewność. Różnica jest ale nie w kaloryczności paliwa.
Ale biorąc pod uwagę silnik nie wymagający super paliwa to... "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać"... ;) Chyba...że widać ;)

Of koz, pisałem, że jednak jest różnica, chociaż faktycznie niewyczuwalna w niektórych silnikach.
pcc napisał(a):
Nie od parady siedzą chłopaki i myślą...

Hehe, myślą głównie jak zarobić na 95 więcej kasy sprzedając ją jako 98 ;-)
pcc napisał(a):
A jeśli często słyszałeś stuk... hm... ja bym takiemu silnikowi już nie zaufał.
A jaki dźwięk słyszałeś?

Stuk :) Taki, jak często słychać kiedy podczas ruszania za bardzo się sprzęgłem zdusi silnik mimo gazu w podłodze - większość twierdzi, że to zawory wydają takie dźwięk :D ogólnie podobny do diesla :)
Silnik jest zdrowy, stuk nie znaczy raczej o tym że coś mu jest. Przecież mechaniczne uszkodzenie czy zużycie silnika nie spowoduje stuku - raczej sterowanie silnika. W sumie stuk to dowód na dobre sprężanie ;-) i niewłaściwy moment zapłonu.

Btw, do moto tankuję 95, żeby ktoś nie powiedział, że twierdzę, że w SV 98 cokolwiek daje ;-)

3 mar 2010, o 23:11
motocyklista

Cytuj:
W sumie stuk to dowód na dobre sprężanie

aaaaaabsolutnie nie! Takie spalanie prowadzi, prędzej czy później do zniszczenia silnika. Bo warunki panujące w trakcie takiego spalania zdecydowanie przeciążają większość elementów. To na prawdę jest gwałtowna reakcja.

Przy okazji - jeśli 'klepało jak diesel' to raczej nie to. Typowy objaw - dzwonienie. (nie, nie kościelne ;-). No ale to jak opisywanie stęknięcia śniegu tuż przed zejściem lawiny - trzeba usłyszeć... bezcenne ;-)

No ale powróćmy do tematu...

3 mar 2010, o 23:19
rowerzysta

Nie mogę się powstrzymać i dorzucę jeszcze 3 gr.
pcc napisał(a):
Cytuj:
W sumie stuk to dowód na dobre sprężanie

aaaaaabsolutnie nie!

W pewnym sensie tak. Proces spalania w dieslu to właśnie sprężanie. W benzynowym silniku warunki spalania są podobne, z tą różnicą, że mieszanka ma się spalić, nie wybuchnąć. Zapala ją iskra, ale jeśli zapłon pojawi się za późno to mieszanka potrafi wybuchnąć pod wpływem ciśnienia i temperatury przed nim. Stąd stuk. Diesel stuka bo w nim zawsze mieszanka wybucha (a właściwie mocno sprężone powietrze po dodaniu odrobiny paliwa).
pcc napisał(a):
Takie spalanie prowadzi, prędzej czy później do zniszczenia silnika. Bo warunki panujące w trakcie takiego spalania zdecydowanie przeciążają większość elementów. To na prawdę jest gwałtowna reakcja.

Wiem, dlatego spróbowałem 98 :)

pcc napisał(a):
Przy okazji - jeśli 'klepało jak diesel' to raczej nie to. Typowy objaw - dzwonienie.

Patrz wyżej. Oczywiście stuk w beznynie brzmi inaczej niż w dieslu <- temat na inną dyskusję i na innym forum :D
pcc napisał(a):
No ale powróćmy do tematu...

No to wracamy. Tylko 95 :D

3 mar 2010, o 23:42
rowerzysta

Dono napisał(a):
Yyveel napisał(a):
Ja sobie testowałem różne paliwka i do auta leje 95, ale czasem jak zaleje 98ultimate to od razu wypala się wszystko w katalizatorze (czuć :) ). W jeździe nie ma różnicy. A do moto leje tylko 98ultimate z konkretnej stacji bp. Przejeżdżam więcej km na baku, i różnica wychodzi prawie na zero. Do tego jest lepszy dźwięk. Generalnie benzyna w pl jest tragiczna. I założę się ze 95 nie ma tych 95 oktanów. Tankując w niemcowni zwykłą 95 można zrobić 10% więcej km na baku.

Raz zatankowałem na BP (konkretnie w Oświęcimiu) - nie dało się jechać. Za Częstochową na Bliskiej dolałem jakieś pół zbiornika - zanim wyjechałem ze stacji czuć było różnice na plus, a w trasie to już w ogóle. Na tym paliwie z BP przy 140 we dwoje i bagażem musiałem redukować żeby jakoś wyprzedzić sprawnie! Na BP już nie tankuję ;)

Zgodzę się, że co stacja to inne paliwo. Auto tankuje na neste i na bliskiej bo różnicy nie widzę. Ale moto tu: http://anwim.com.pl/index.php?lang=pl&page=stac_ordona

To jedna z większych firm paliwowych w Polsce, i maja najtańsze paliwo w Wawie pod marka bp i tylko 5 stacji w Polsce. Co dają jako taka gwarancje, że nie robią wałków.

4 mar 2010, o 00:17
SV Rider

Moto: SV650n 2001
Ja leję 95 ze Statoila - mam po drodze do domu, no i dają tam najlepsze hotdogi ze wszystkich stacji benzynowych ;-)

4 mar 2010, o 17:53
SV Rider

Moto: ...
W zasadzie tylko 95. Kiedyś zalałem 98 i miałem wrażenie, że moto trochę lepiej się wkręca na obroty. To chyba autosugestia. Moto więcej spaliło....chyba bardziej mnie korciło, żeby odkręcać. W sumie dużo już napisaliście. Duża liczba oktanowa kojarzy się ze sportem -> nie dlatego, że dodaje mocy, ale żeby poprawić warunki pracy wyżyłowanych silników i zlikwidować spalanie stukowe. Większa liczba oktanowa powoduje łagodniejsze spalanie mieszanki, a co za tym idzie nasze silniki pracują bardziej miękko... milej dla ucha, ale często osiągają przez to mniejsze moce maksymalne. Jeśli więc nie dosiadam na maxa wykręconej jednostki to po kiego mi 98 oktanowe paliwo? Pb 95 dobrej jakości z dobrej, markowej stacji i lecimy:-) Krótki artykuł dla zainteresowanych: http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

4 mar 2010, o 22:37
motorowerzysta

mroowkojad napisał(a):
Ja leję 95 ze Statoila - mam po drodze do domu, no i dają tam najlepsze hotdogi ze wszystkich stacji benzynowych ;-)

Co do hotdogów to prawda :D

5 mar 2010, o 13:12
chachar

Moto: Brak
te z bp tez nie sa zle. z jakimi sosami? bo ja musztarda i czosnkowy

5 mar 2010, o 14:35
SV Rider

Moto: SV650n 2001
Musztarda i meksykański. Czasem zamiast meksykańskiego ketchup.

5 mar 2010, o 16:57
degustator whisky

Ja tylko musztarda i też właśnie Statoil inne bije na głowe, nie wiem jak u was ale w toruniu oni pierwsi to wprowadzili, a paliwo leje gdzie popadnie.

5 mar 2010, o 16:57
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
Czosnkowy i meksykański :P

5 mar 2010, o 17:53
motorowerzysta

Dokładnie - meksykański i czosnkowy, a do tego kabanos lub kiełbaska.

A tak na marginesie - sorki za OT - to leję 95 :P

5 mar 2010, o 19:56
motorowerzysta

Nie lepiej zrobić ankietę?
a) leje 98
b) leje 95
c) leje w siebie wódkę :P

i wszystko będzie jasne B)

PS: Wlewam i 98 i 95, zależy od humoru :obity:

Kocham śmierć, bo tylko ona na mnie czeka...

6 mar 2010, o 11:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona