Dołączył(a): 24 cze 2010, o 01:58 Posty: 683 Lokalizacja: Kraków
Moto: SV650S'02/'04
Re: Xenony
Wczoraj miałem akcję "se skręcę" gościa w busie. Efekt - hamowanie, zgasł mi silnik i skulałem się na chodnik. O dziwo koleś wysiadł z auta i mnie przeprosił za tę akcję . Gdybym jechał trochę szybciej, to by był dzwon ... Zdrowia.
_________________ Slow down, Be aware, Take care, Survive
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
Suzi Mua napisał(a):
Z homologacją europejską jest jak niżej: E1- Germany. E2- France. E3- Italy. E4- Netherlands. E5- Sweden. E6- Belgium. E7 - Hungary. E8- Czech Republic. E9- Spain. E10- Yugoslavia. E11- Britain. E12- Austria Lee. E13- Luxembourg. E14- Switzerland. E16- Norway. E17- Finland. E18- Denmark. E1 9-Romania. E20- Poland. E21-- Portugal. E22- Russia. E23- Greece. E25- Croatia. E26- Slovenia. E27- Slovakia. E28- White Russia. E29- Estonia. E31- Bosnia and Herzegovina. E37- Turkey. Numer homologacji oznacza, w którym kraju ją przyznano, a to jest dla nas informacja skąd teoretycznie pochodzi produkt.
Pytanie małe mam. Zakładam Xenon no i wyszedł problem tzn. żarnik zamontowany, wszystko pospinane. Po przekręceniu kluczyka żarnik delikatnie świeci po czym gaśnie... Po podpięciu bezpośrednio do akumulatora wszystko działa jak powinno. Pomoże ktoś w tym temacie?
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:07 Posty: 707 Lokalizacja: Kraków
Moto: Sprint ST
A z czego zasilasz przetwornice? Jeśli z oryginalnych kabli lampy, to zmierz jakie masz na nich napięcie pod obciążeniem. Niestety w SVce instalacja elektryczna jest raczej słaba, ale w prosty sposób można sobie poprawić światła zasilając światła przez przekaźnik spięty porządnymi przewodami z akumulatorem.
_________________ SV650S K6
22 sty 2011, o 15:47
Suzi Mua
SV Rider
A ja może wyskoczę z trochę innym pytaniem. Czy da się jakoś podgrzewać żarnik xenonowy?? Np. zasilając go jakimś prądem, który jeszcze nie powoduje pełnego świecenia ale ogrzewa żarnik?? Chodzi mi o to, że jak wpakowałem xenon w lampę drogową strszej SVki 650S, to po zapuszczeniu światła długiego, żarnik musiał się rozgrzać przez 3-5 sekund, co z automatu wykluczało sens jego stosowania. Natomiast jak już żarnik był rozgrzany, to światło drogowe działało bez zarzutu. W rezultacie byłem zmuszony zdemontować xenon z lampy drogowej i zostawić tylko na lampie mijania.
Dla temu, zamierzam kupić Filip Blu Wiżyn na światło drogowe. Nawet nie ze względu na jasność świecenia, ale na kolor, żeby nie było za bardzo różnicy między xenonem (biały) a halogenem (aktualnie żółty). Postojówkę, zamontowałem ledową więc ma biały kolor. To wszystko tak prewencyjnie, żeby się policjantom nie rzucało w oczy. Ale podgrzewanie żarnika to też jest jakiś pomysł, choć mało wykonalny.
Dziwne przygody miałeś Suzi. U mnie żarnik wszedł z drobnym jękiem, chińczyki faktycznie ten wypustek zrobili trochę za duży. Wystarczyło dobrze przymierzyć i przycisnąć palcem.
Póki co właśnie nie mam ten bluevision, bo na alledrogo - aukcji z Krakowa brak, a w Krakowie też ich nie widziałem nigdzie. Jak byłem ostatnio w Niemczech, to nawet w markecie typu Biedronka mieli ale za ok 15-20€ sztuka, więc se darowałem. Taka to ta nasza Polska europa, że jak się chce coś kupić, to albo nie ma albo drogie Co do drucika, to u mnie żarnik wchodził bardzo pod kątem, bo dotykał szparki na żarówkę. Mini frezarką ręczną, zrobiłem mu takie wyżłobienie coby nie dotykał obudowy lampy i od tej pory świeci na wprost. Jak zdobędę żarówkę, to wrzucę fotkę z komórki EDIT: Pojawiły się nowe żarówki: Philips BlueVision Ultra, jak kogoś kręcą marketingowe reklamówki, to zapodaję Wideło:
No właśnie, chodzi mi o białe światło, żarnik mam 4300k. Dioda w światełku mijania niestety ma zupełnie inny odcień, gdzieś wyczytałem że to niby 8000k. Jeszcze dorzucę trzecie światło, o zupełnie innym odcieniu, i będę mógł lampki choinkowe wieszać na szyi
No fakt, że xenon różni mi się od diody, ale te różnice są niewielkie. Jak założyłem xenon przy standardowej postojówce, to różnica biały/żółty chciała oczy wypalić Myślę, że te całe drogie bluevision, też dadzą jakiś efekt zbliżony do xenonu (4300k) i diodówki - zobaczymy jak to gdzieś w końcu kupię do wiosny.
Podgrzewanie żarnika? No prosze... Coś takiego nie istnieje i istnieć nie będzie.
_________________ SV1000S K3 Za motórem panny sznurem
24 sty 2011, o 00:20
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
Żeby mieć drogowe w xenonie nie zakłada się oddzielnych palników do reflektorów drogowych tylko przerabia światła mijania na soczewki i wstawia bixenon.
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
kacperski napisał(a):
To żeście mnie zaciekawili. bi-xenon w tej biednej soczewce + blu vision w drogowym?
A po co Ci drogowe jak masz bi-xenon? Bi-xenon polega na tym że mijania i drogowe masz w jednym palniku i elektrycznie sterowana jest przesłona tworząca linię odcięcia światła a żarnik świeci się cały czas, dlatego odpada problem z rozgrzewaniem.
Ale kombinujecie, w przypadku SV gaźnikowych, jedynym w miarę rozsądnym rozwiązaniem, jest włożenie w światła mijania żarnika Xenonowego w soczewkę, w światło długie należy włożyć żarówkę a'la Xenon (najlepiej Philips, Osram), a w postojówkę diodę super jasną zimny biały kolor. Do tego przerobić instalację, żeby światło mijania nie gasło, przy przełączaniu na długie. I to jest jedyna słuszna i możliwa do zrealizowania koncepcja.
_________________ Dwie miłości- Oleńka i SV
24 sty 2011, o 14:47
Suzi Mua
SV Rider
I dokładnie tak zrobiłem