Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Re: Stuki w tłoku
Przebieg od ostatniego serwisu i co było robione? Dziwna sprawa, nie wiem co może być przyczyną, więc zacząłbym od wymiany świec, jeśli nie pomoże to zajrzał do rozrządu.
|
31 sty 2011, o 01:11 |
|
|
ROMEL
motorowerzysta
|
Hmm...
Ja na pierwsze wrażenia z nagrania... to... Nie jest to żadne uszkodzenie mechaniczne, dla mnie to tak wygląda jakbyś miał jakieś przebicie na kablach albo uszkodzoną świece, chyba, że w jakiś inny cudowny sposób iskra jest podawana dużo dużo za wcześnie - wybuch mieszanki występuje za wcześnie w stosunku do pozycji tłoka... stuk/dźwięk to sprężana przez tłok eksplodująca mieszanka - jak jest już za grubo za którymś razem zdusza silnik do zera...
Ja bym szperał w układzie zapłonowym... posprawdzać co się da...
Lasooch co sądzisz o tym nagraniu ??
PZDR
_________________ CHCIEĆ TO MÓC... SUZUKI SV650S K6
|
31 sty 2011, o 01:17 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
Dołączył(a): 12 lip 2010, o 14:28 Posty: 1963 Lokalizacja: Piła / Szczecin
Moto: B*R*A*K
|
Przebieg 24kk Zakupiony rok temu miał 21kk od razu zalałem go świeżym olejem motul 5100 + filtr + filtr powietrza. Świec nie wymieniałem, odkręciłem kiedyś z ciekawości i zmierzyłem przerwę i było ok.
Pod koniec sezonu regulowałem wtryski za pomocą u-rurki i tu była spora różnica podciśnień - ok 15 długości rurki, ciecz jaką wykorzystałem to woda zapewne przy gęściejszej cieczy np. oleju ta wartość byłaby mniejsza.
Po synchronizacji zauważyłem jedną różnice - zaczął mi strzelać za każdym razem jak silnik schodził z obrotów, przedtem strzelał sporadycznie.
Potem moto już tylko stało tak jak wspomniałem, zwaliłem dekle + pompę wody do malowania i teraz wszystko poskładałem i silnik dziwnie chodzi przy tych 1200 obr.
31 sty 2011, o 01:25 |
|
|
Dono
SV Rider
|
Wymień świece na dobry początek. Z racji przebiegu warto też zajrzeć do rozrządu, choć jeśli przebieg jest prawdziwy wszystko powinno być w normie.
|
31 sty 2011, o 01:28 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Świece przy tym przebiegu na pewno do zmiany, co do synchronizacji, jaką wykonałeś, to obawiam się, że mogłeś coś sknocić. Jeżeli przed robotą motocykl sporadycznie strzelał z tłumika, a po zabiegu robi to częściej, to jest źle Co do filmiku, to ja podtrzymuję to, co pisałem wcześniej - moim zdaniem wypadają Ci co jakiś czas zapłony i pewnie zmiana świec sprawę rozwiąże. Do tego zrób jeszcze porządną synchronizację, w warsztacie nie powinieneś zapłacić więcej jak 50zł, a będziesz miał pewność, że jest ok.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
31 sty 2011, o 13:09 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
Dołączył(a): 12 lip 2010, o 14:28 Posty: 1963 Lokalizacja: Piła / Szczecin
Moto: B*R*A*K
|
Wymieniłem świece na nowe i nic to nie dało! Dalej silnik chodzi tak samo czyli jak się nagrzeje to coś w nim stuka na wolnych obrotach. Na wiosnę zrobię jeszcze synchronizacje i zobaczymy czy coś pomoże.
8 lut 2011, o 21:11 |
|
|
Dono
SV Rider
|
Dziwna sprawa, tak jakby się gdzieś dławił co jakiś czas. To mało prawdopodobne, ale może paliwo jakieś słabe albo skropliło się w nim dużo wody przez te 2 miesiące? Zalej zbiornik świeżym paliwem, i tak kiedyś będziesz musiał to kiedyś zrobić
|
9 lut 2011, o 00:13 |
|
|