Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 19 kwi 2025, o 21:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Alarm do motocykla 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650A 2016
Post Re: Alarm do motocykla
pink25 napisał(a):

Gdzieś pisałem o nim bo mailowałem do stiga. Zasięg realny w terenie otwartym bez żadnych przeszkód to coś niecałe 800m lub 700m.

Mają też droższy alarm na swojej stronie za ponad 300zł. Ale z tego co mi odpisał to zasięg realny mierzony w otwartym terenie bez żadnych przeszkód to 1900m.

10 mar 2011, o 00:03
motorowerzysta

Moto: SV650S K6
gruby33 napisał(a):
pink25 napisał(a):

Gdzieś pisałem o nim bo mailowałem do stiga. Zasięg realny w terenie otwartym bez żadnych przeszkód to coś niecałe 800m lub 700m.

Mają też droższy alarm na swojej stronie za ponad 300zł. Ale z tego co mi odpisał to zasięg realny mierzony w otwartym terenie bez żadnych przeszkód to 1900m.

Z tym zasięgiem to bym się tak nie rozpędzał. Ja posiadam ten droższy i szczerze powiedziawszy do około 500m jeszcze łapie ale później już zaczyna gubić sygnał. Ale tak jak wcześniej powiedziałem dobre i 200m. ;)

10 mar 2011, o 10:42
SV Rider

Moto: SV650A 2016
Mówisz o alarmie SPY: http://www.stig.pl/produkty.php?id_prod ... id=116#dol

Czyli sprzedawca w ciula wali.

10 mar 2011, o 11:50
motorowerzysta

Moto: SV650S K6
gruby33 napisał(a):

Tak ten tyle, że ja mam wcześniejszą wersje z jednym pilotem.

10 mar 2011, o 23:07
SV Rider

soldyy napisał(a):
Logo paskudne jak samo nieszczęście ;) Grot surowy zakupiony na aukcji potem oczywiście dopiłowany pasuje idealnie.

Nie przesadzajcie z tym obciążaniem akumulatora. Jak masz padake, nie akumulator to wiadomo, że szybko sie rozładuje. Ja nie zauważyłem nawet pół problemu z napięciem po postojach typu tydzień z włączonym alarmem.

Akumulator właśnie wymieniam na Varte.
Nie mam doświadczenia z alarmami i wolę się upewnić jak to jest z tym obciążeniem aku :)

10 mar 2011, o 23:43
motocyklista

Moto: sv 650s '02
Koledzy zwróćcie uwagę na jedną wadę chyba wszystkich tych tańszych alarmów - nie mają własnego zasilania. Moim zdaniem jeśli alarm to tylko z własnym zasilaniem. Unieszkodliwienie alarmu który tego nie ma jest banalne, wystarczy zewrzeć do masy plus akumulatora (bardzo łatwo to zrobić to z zewnątrz w sv i nie tylko) i alarm pozbawiony zasilania staje się martwy.
Własne zasilanie ma większość alarmów z wyższej półki, wśród nich na pewno różne modele MetaSystem czy Datatool.

12 mar 2011, o 23:40
SV Rider

Zgadza się... i tu nasuwa mi się pytanie. Własne zasilanie jest tak skuteczne jak sposób jego ukrycia? W motocyklu to trudne, sam w autach preferuje takie rozwiązanie bo tu trzeba poszperać przynajmniej pod maską z narzędziami. W sv n'ce to najwyżej zerwanie siedzenia i zawinięcie syreny w ręcznik.

13 mar 2011, o 20:08
SV Rider

Przytoczę posta z innego tematu:

SKY napisał(a):
Właśnie, trochę z tymi znakami interpunkcyjnymi u mnie cieniutko :/ ale będę się starał...

Zdjęcie kluczyka:
http://pokazywarka.pl/hccpaq-2/#zdjecie1105285

Zdjęcie alarmu (robione na szybko więc złu nie ma):
http://pokazywarka.pl/eg5fr9/#zdjecie1105272

A co do immobilisera, przecież SV 650 z roku 2005 nie posiada immobilisera ? Czy się mylę ?

Dono dokładniej z okolic Łasku :mrgreen:

Mam taki sam alarm jest to oryginalny alarm firmy Suzuki mam nawet instrukcję obsługi etc :) Alarm jak dla mnie sprawuję się bardzo dobrze ma kilka funkcji np:
Możesz ustawić aby się uruchamiał na ruch (ktoś poruszy motocyklem, lub go postawi).
Możesz też ustawić aby włączał się tylko jak ktoś spróbuje odpalić moto albo włoży kluczyk i przekręci (przydatne jak jest duży wiatr).
Jest sygnał dźwiękowy gdy zbyt długo jedziesz na włączonym kierunkowskazie (jak dla mnie rewelka bo często zapominam :P).
Oczywiście sam się uzbraja po chyba 30 sekundach na opcję drugą (odpalanie wkładanie kluczyka i przekręcenie go).
Masz jak się nie mylę 14 różnych do wyboru dźwięków syreny.
W pilocie masz mini latarkę i miganie kierunkami (co do migania to się nie przydaje pewnie za często ale jest :P).
Nie wiem co tu jeszcze opisać ale z ważniejszych rzeczy napisałem co posiada.

Ja ten alarm szczerze polecam mam go w SV1000S K6.

13 kwi 2011, o 00:33
motorowerzysta

Moto: sv650s K3
St@nley napisał(a):
gruby33 napisał(a):

Tak ten tyle, że ja mam wcześniejszą wersje z jednym pilotem.

A gdzie zmieściłeś antenkę? :>

15 kwi 2011, o 00:01
motocyklista

Moto: sv1000s 2006r
111290PL napisał(a):
Przytoczę posta z innego tematu:
Mam taki sam alarm jest to oryginalny alarm firmy Suzuki mam nawet instrukcję obsługi etc :) Alarm jak dla mnie sprawuję się bardzo dobrze ma kilka funkcji np:
Możesz ustawić aby się uruchamiał na ruch (ktoś poruszy motocyklem, lub go postawi).
Możesz też ustawić aby włączał się tylko jak ktoś spróbuje odpalić moto albo włoży kluczyk i przekręci (przydatne jak jest duży wiatr).
Jest sygnał dźwiękowy gdy zbyt długo jedziesz na włączonym kierunkowskazie (jak dla mnie rewelka bo często zapominam :P).
Oczywiście sam się uzbraja po chyba 30 sekundach na opcję drugą (odpalanie wkładanie kluczyka i przekręcenie go).
Masz jak się nie mylę 14 różnych do wyboru dźwięków syreny.
W pilocie masz mini latarkę i miganie kierunkami (co do migania to się nie przydaje pewnie za często ale jest :P).
Nie wiem co tu jeszcze opisać ale z ważniejszych rzeczy napisałem co posiada.

Ja ten alarm szczerze polecam mam go w SV1000S K6.

Mam to samo ale datatoola identycznie w sumie, tylko nie mam kluczyka i mini pilocik do kluczy, i też w sv1000s K6 :P
sprawuje się hmmm... dobrze.

15 kwi 2011, o 01:46
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV 1000 N 2005
Mam pytanko...
Założyłem sobie jakiś tani alarm "stig". Nie podłączałem nic pod zapłon bo boje się awarii alarmu, która mi zgasi silnik w jadącym moto.
Podpiąłem tylko pod kierunkowskazy, wyprowadziłem diodę sygnalizacyjną, działa generalnie tylko czujnik udarowy no i syrenka alarmu.

1) alarm nie mam własnego podtrzymania/zasilania. Zakupiłem sobie taki dodatkowy aku
Obrazek

który ma zasilać alarm jak odetną główny czyli powinien być dobrze schowany jak i sam alarm.
Czy mogę tak beztrosko podłączyć równolegle te 2 aku?
Boje się 2 rzeczy:
a) mała pojemność 1,3 AH a prąd podładowania raczej nie powinien przekraczać w żelowych 0,1 pojemności a prądnica pewnie daje jakoś mocniej..
b) To chyba mniej zabójcze ale chodzi o to, że napięcie ładujące dosyć się zmienia co do wartości a żelowe zwykle ładowane są "równiejszym" napięciem.

Co może mi się stać? Zakładam tylko szybsze zużycie małego aku...ale...?

2) a centralce mam wyjście pod dodatkowy czujnik. Myślę nad przechyłowym. Co mogę podłączyć, gdzie takiego czujnika szukać?

5 maja 2011, o 15:10
motocyklista

Pasuje dodać diode mocy (z 5A lekko) przez którą będzie ładowany ten aq. Wtedy będziesz miał zasilanie wszystkiego z "głównego" aq, a alarmu z tego małego. Dodatkowo masz spadek napięcia ~0.7V na diodzie, akurat do żelowego.

Co do prądu ładowania, to jeśli będziesz pobierał z tego małego powiedzmy 100mA na alarm, to takie samo będziesz miał ładowanie (zakładając początkowo naładowanie w pełni). Większe prądy moga się pojawić jak alarm wyczerpie tego malucha, ale ja bym sie o to nie bał.

5 maja 2011, o 18:26
SV Rider

Moto: SV650S K3
Hej,
orientujecie się gdzie dorabiają kluczyki do motocykli z alarmem? (najlepiej okolice wa-wy) SV-kę kupiłam tylko z 1 kluczykiem i chcę dorobić drugi a nie chciałabym rezygnować z tego powodu z alarmu... w miejscach których byłam albo w ogóle nie robią takich rzeczy albo robią ale się nie podejmują jeśli chodzi o moto.... bo na sam kluczyk można czekać kilka miesięcy itp.

5 maja 2011, o 19:11
SV Rider

soldyy napisał(a):
a alarmu z tego małego

a nie z małego i dużego razem?

W sumie to nie wiem czy mi nie pasuje aby 2 aku zasilały wszystko. Duży coraz słabszy, może warto aby mały wspomagał...
Generalnie dzięki za odpowiedz - dało mi to otuchy ;)

5 maja 2011, o 19:11
SV Rider

bambi172 napisał(a):
Hej,
orientujecie się gdzie dorabiają kluczyki do motocykli z alarmem? (najlepiej okolice wa-wy) SV-kę kupiłam tylko z 1 kluczykiem i chcę dorobić drugi a nie chciałabym rezygnować z tego powodu z alarmu... w miejscach których byłam albo w ogóle nie robią takich rzeczy albo robią ale się nie podejmują jeśli chodzi o moto.... bo na sam kluczyk można czekać kilka miesięcy itp.

Polecam warsztat ślusarski na żelaznej, specjalizują się w autach i mają bogate doświadczenie. Wygoglujesz dokładne dane.
Kiedyś mi dorobili złamany kluczyk do auta, a miałem tylko połowę :) Sporo gościu wziął, ale nikt inny tego nie umiał. Może coś wymyślą i z moto.

5 maja 2011, o 21:20
SV Rider

Moto: SV650S K3
Ufff czyli jest nadzieja :) dziękować :)

5 maja 2011, o 21:41
motocyklista

Moto: SV650s 2001 street
ehhh panowie panowie :)

Ja wziąłem jeden ze starych telefonów komórkowych i wymieniłem na bateryjkę o lepszej pojemności.
Telefon jest włączony i raz na miesiąc muszę podładować co prawda a raz na 6 miesięcy doładowuję konto po 20 dychy :) i mam moto z GPSem...

Jak ktoś zawinie to podaje nr policji i namierzają komórkę.

Sorry że nie zdradzę gdzie trzymam ale jak się zastanowicie to znajdziecie 3 - 4 miejsca.
Jak by podłączyć pod akum to pod bakiem najlepiej.

6 maja 2011, o 11:31
SV Rider

Radek SV pomysł jakiś nawet jest - ja to nawet telefon i kartę mam non stop za 0 zł... Coby nie wyciągać do ładowania to kabelek na stale do telefonu możnaby a drugi koniec zamaskowany do ładowarki z 12V (a może nawet na stałe pod ładowanie podpiąć....)

Duży minus w egzekucji to współpraca policji i operatora w razie namierzania telefonu... jakoś sobie tego nie wyobrażam.

2) a centralce mam wyjście pod dodatkowy czujnik. Myślę nad przechyłowym. Co mogę podłączyć, gdzie takiego czujnika szukać?

i co wie ktoś coś jak to rozegrać?

6 maja 2011, o 11:55
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
pink25 napisał(a):
Duży minus w egzekucji to współpraca policji i operatora w razie namierzania telefonu... jakoś sobie tego nie wyobrażam.

O to się nie martw, współpracują bardzo mocno tylko się nie bardzo do tego przyznają.

6 maja 2011, o 11:57
motocyklista

Moto: SV650s 2001 street
skwaro napisał(a):
pink25 napisał(a):

O to się nie martw, współpracują bardzo mocno tylko się nie bardzo do tego przyznają.

Jak kolega stwierdził powyżej.
Im po prostu nie chce się szukać samych telefonów - nie mają na to czasu, ale gdy koledze ukradli auto i przypomniał sobie, że w torbie z siłowni która była w bagażniku ma komórkę, 10 min później policja namierzyła dziuple z jego autem.

6 maja 2011, o 12:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona