Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 10 sty 2025, o 14:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2432 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 122  Następna strona
Układy wydechowe, tłumiki, przeloty i inne cuda... 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
Post Re: Układy wydechowe, tłumiki, przeloty i inne cuda...
Brzmi bardzo podobnie jak mój seryjny po przeróbce u Edzia :-)

6 maja 2011, o 22:42
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Mam puszkę tego producenta: http://motoallegro.pl/yamaha-r1-07-08-r ... 68421.html
tri ovala jak jeden z tych od R1. Jak kupiłem svkę to wydech był świeżo zamontowany przez poprzednika, poza tym chodził fajnie, ale z biegiem czasu dźwięk stawał się coraz bardziej mięsisty. Byłem też na zmianie opony to mi chuje zrobili wgniecenie w puszce swoim stojakiem :mur:
Pojechałem do Edzia, otworzył puszkę i zbadał - jakość wytłumień dobra, wykonanie też ale największą kpiną w tym wydechu było poszycie: blacha 0.25... Wiedziałem, że ta balach nie jest jakaś gruba no ale bez przesady, to kartka papieru jest grubsza ;P Palcami można pogiąć ten wydech. Poza tym jak na moje oko to brakowało 1/4 wytłumienia, a wydech miał łącznie przejechane około 8 tys km. Edzio wyklepał blachę, dodatkowo owinął rurę perforowaną siatką ze stali nierdzewnej i uzupełnił wytłumienie - dzięki temu wydech odzyskał bas. Wbrew pozorom robota czasochłonna. Dodam, że Edzio miał wtedy wchooj roboty przy innych tłumikach, ale znalazł dla mnie czas i zrobił mi to od ręki. Koszt jak najbardziej w porządku :spoko:

19 maja 2011, o 11:46
rowerzysta

Moto: Sv650S 01
Szybkie pytanie być może do użytkowników :]
Co wybrać yoshi rs3 czy scorpion?? na co lepiej kasę przeznaczyć?

22 maja 2011, o 10:02
SV Rider

Moto: MT01
pioszu napisał(a):
Siema,

w końcu nagrałem mojego lytra:

wyjąłem go dopiero co z garażu więc jeszcze na zimnym gada.

Yana Shiki bez dbkillerów.

Dźwięk na żywo jest o wiele przyjemniejszy, nie taki twardy jak na video (bardziej basowy).

pozdro

:D Zajebiste te SIKI JANA :D naprawdę pasują do tego żelastwa kształtem kolorem i zadziornością :D

22 maja 2011, o 22:39
rowerzysta

Moto: sv 650 N k8
Takie pytanie: sv 650 k8 ma jeszcze fabryczny wydech i przyszła pora żeby to zmienić :-) Znalazłem akcesoryjny wydech marki DEVIL model magnum inox. Ktoś ewentualnie z forumowiczów posiada taki wydech? jak przebiega montaż, trzeba coś dorabiać, przerabiać czy po prostu się to wszystko przykręca po zdemontowaniu fabrycznego? Jak z sondą lambda, która jest w oryginale? No i jak rozmariowo ten wydech ma się do fabryki, mniejszy czy większy? a może jakiś inny model? Generalnie chce polepszyć wrażenia akustyczne swojej sv'ki oczywiście bez przesady, nie zależy mi aby alarmy w samochodach się włączały po przejechaniu ;-) obok. Więc db killer był by jak najbardziej na miejscu. Oczywiście z góry będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

24 maja 2011, o 00:22
Zobacz profil WWW
Mister Apollo

Moto: Z1000
gzub napisał(a):
Takie pytanie: sv 650 k8 ma jeszcze fabryczny wydech i przyszła pora żeby to zmienić :-) Znalazłem akcesoryjny wydech marki DEVIL model magnum inox. Ktoś ewentualnie z forumowiczów posiada taki wydech? jak przebiega montaż, trzeba coś dorabiać, przerabiać czy po prostu się to wszystko przykręca po zdemontowaniu fabrycznego? Jak z sondą lambda, która jest w oryginale? No i jak rozmariowo ten wydech ma się do fabryki, mniejszy czy większy? a może jakiś inny model? Generalnie chce polepszyć wrażenia akustyczne swojej sv'ki oczywiście bez przesady, nie zależy mi aby alarmy w samochodach się włączały po przejechaniu ;-) obok. Więc db killer był by jak najbardziej na miejscu. Oczywiście z góry będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Ehh, znowu to samo. Seryjny wydech sv jest spawany, więc żadna akcesoryjna puszka nie podejdzie bez przeróbki. Z grubsza, trzeba upierdzielić seryjną rurę i dorobić mocowanie na tzw. slip-on (nakładasz jedną rurę na drugą plus mocowanie, obejrzyj jak wyglądają te tłumiki i będziesz wiedział o co chodzi). Większość warsztatów zajmujących się motocyklowymi wydechami zrobi ci taka przeróbkę za 100-150pln - wytną seryjny rurę przed puszką i dospawają do kolektora standardowy łącznik.

24 maja 2011, o 06:31
motorowerzysta

Moto: sv650s
Mam zamiar podjechać do Edzia, wszyscy mówią że robi dobrą robotę, czy możecie wrzucić film po zmianie tłumika i po skróceniu go????

29 maja 2011, o 22:30
Mister Budda

Moto: VTR RIDER :D
mati1296 napisał(a):
Mam zamiar podjechać do Edzia, wszyscy mówią że robi dobrą robotę, czy możecie wrzucić film po zmianie tłumika i po skróceniu go????

Film ci nic nie da :P ustaw się z kimś i tyle.

29 maja 2011, o 23:51
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: lyter w owiewce
Notturno dobrze gada - żaden film nie odda Ci tego co usłyszysz na żywo. Ja mam kominy robione u Edzia (Notturno o ile pamiętam też), zresztą pisałem o tym w tym dziale, i jestem zachwycony. Skrócił mi kominy do 35 cm i wydobył niesamowity dżwięk. Mnie osobiście przypomina to lądujący helikopter a mojej najdroższej nogi miękną jak to słyszy, wielce prawdopodobne, że z powodu przy okazji generowanych wibracji podłoża. A słychać mnie niemal z kilometra (119 dB robi swoje :-> ) nie mówiąc o wyglądzie :spoko: I zapłaciłem Edziowi całe 450 zł za 2 kominy (słownie CZTERYSTA PIĘĆDZIESIĄT ZŁOTYCH za DWA KOMINY). Zapomniałem dodać, że strzela półmetrowymi płomieniami przy schodzeniu z obrotów.
Po co więc wydawać worek kasy na coś "firmowego"?

30 maja 2011, o 00:56
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
El Grande napisał(a):
Po co więc wydawać worek kasy na coś "firmowego"?

Dla homologacji wybitej nich, która pozwala na jazdę na tych tłumikach w ruchu drogowym, i wyjazd za granicę na terenie EU (bo tam jakaś Ukraina, czy Rosja to nikt na to nie patrzy ;)).

30 maja 2011, o 01:04
SV Rider

Zawsze można dbkillery założyć i problem z głowy. O ile się orientuję trzeba spełniać normy hałasu i nikt się nie będzie czepiał. Nadal wychodzi taniej :P

30 maja 2011, o 01:12
erotoman-gawędziarz

Wiesz, edłardo akurat robi porządnie podobnież te tłumiki, ale jakieś taniochy z allegro typu "Dominator", gdzie watolina jest tylko obwiązana drutem wokół rury by się trzymała nie mają racji bytu. Po miesiącu (z tego co słyszałem) całe wygłuszenie się w nich wypala...
Kupując firmowy wydech z wyższej półki masz pewność (i gwarancję), że to wytrzyma długo, że masz nabity numer homologacji, i każdy policjant (nawet istny cymbał) to wychwyci i Cię puści mając wcześniej zastrzeżenia co do głośności. A jeżeli nie masz homologacji i trafi się jakiś pajac w mundurze, będzie miał zastrzeżenia, wyciągnie sprzęt do mierzenia (ale nie będzie umiał się nim fachowo posługiwać) zmierzy, wyjdzie mu za dużo to dostaniesz mandat. Nie daj boże zaczniesz go pouczać jak to obsługiwać, to zacznie Ci sprawdzać wszystko łącznie z bieżnikiem i coś na pewno na koniec wynajdzie poza obrażaniem funkcjonariusza, którego się dajmy na to dopuściłeś, gdyż nie mogłeś już znieść jego impertynencji ;)

30 maja 2011, o 01:25
SV Rider

I tu się mylisz drogi przyjacielu, gdyż:
1. nie trzeba mieć sprzętu pomiarowego żeby zatrzymać dowód rejestracyjny i skierować pojazd na dodatkowe badania techniczne odnośnie hałasu-wystarczy UZASADNIONE PRZYPUSZCZENIE przekroczenia norm, a każdy głośny akcesoryjny (nawet homologowany) tłumik może takie uzasadnione przypuszczenie budzić
2. 95% policjantów, którzy zatrzymują motocykle to drogówka, 50% z nich jeździ na motocyklach i ZE WZGLĘDU NA WŁASNE BEZPIECZEŃSTWO MAJĄ UMONTOWANE RYCZĄCE WYDECHY i naprawdę wiedzą po co się to robi
3. pozostałym, przy odrobinie dobrej woli, wytłumaczysz po co Ci głośny wydech, że jak Cię nie widać to przynajmniej słychać, a tak naprawdę to zatrzymali Cię, żeby o sprzęcie pogadać i sprawdzić czy masz kat.A, masz zamknięte gumy, czy jesteś miszczu prostej

30 maja 2011, o 02:04
SV Rider

A tak na marginesie, ten sprzęt pomiarowy potrafi obsłużyć nawet średnio rozgarnięta blondynka-ma specjalne rurki do ustawienia w odpowiedniej pozycji i odległości. A co do nadmiernie zużytych opon to chyba nie muszę się wypowiadać czym to grozi?

30 maja 2011, o 02:11
SV Rider

Moto: TT1050
Czyli warszawscy policjanci nie zawsze dorastają do tego średnio rozgarniętego poziomu, bo pamiętam jak mojemu kumplowi ładowali sonometr do tłumika (tak, mikrofon wsadzili w końcówkę tłumika), a potem gazu do odcinki. Deczko się tylko wkurzyli, jak marchewa poszła ;)

W Polsce mamy takie przepisy, że jak wydech przekroczy dopuszczalny poziom głośności (lub jeśli będzie tylko uzasadnione podejrzenie), to tracisz dowód i masz skierowanie do SKP na przegląd. Nie ma znaczenia czy to wydech z homologacją czy bez homologacji tak naprawdę. Homologowany z db-killerami nie powinien przekroczyć tych norm, ot cała homologacja.

Niestety za zachodnią granicą policja trochę inaczej patrzy na te sprawy. Na szczęście nie miałem okazji zbadać tego na własnej skórze, ale od kolegów moto-turystów słyszałem już wielokrotnie, że w tamtych krajach absolutnie wszystko musi być oryginalne lub homologowane. Jeżeli by wydech nawet spełniał normę głośności, ale nie ma tabliczki "E 487428 cośtam cośtam", to motocykl ląduje na lawecie, a kierowca jest chudszy o parę(set) euro.

30 maja 2011, o 08:33
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
Ostatni tydzień spędziłem we Włoszech, widziałem mnóstwo motocykli, mało który miał seryjny tłumik, większośc latała na akcesoryjnych bez db-killerów i jakoś ich się nikt nie czepiał. No ale Włochy to specyficzny kraj jeśli chodzi o moto.

30 maja 2011, o 10:14
erotoman-gawędziarz

lasooch napisał(a):
Niestety za zachodnią granicą policja trochę inaczej patrzy na te sprawy. Na szczęście nie miałem okazji zbadać tego na własnej skórze, ale od kolegów moto-turystów słyszałem już wielokrotnie, że w tamtych krajach absolutnie wszystko musi być oryginalne lub homologowane. Jeżeli by wydech nawet spełniał normę głośności, ale nie ma tabliczki "E 487428 cośtam cośtam", to motocykl ląduje na lawecie, a kierowca jest chudszy o parę(set) euro.

No i o tym też chciałem powiedzieć, ale mnie uprzedziłeś :)

30 maja 2011, o 19:13
mundrek

Moto: sv1k/ 748SP
No to ja zapraszam do centrum Hamburga, bądź Berlina na moto... :/ bez dbków ciężko będzie - chociaż widziałem jednego fajera ale też tablica jakaś nieczytelna, więc chyba całkowity tru red dewil. Za granicę bez org/db to co najwyżej do Czech jeżdżę - do Słowacji się nie odważę...

Albo, że taka was obfitość...

30 maja 2011, o 19:44
SV Rider

Moto: SV650N K6 sprzedany
Homologacja na wydechu = znaczek E13 o ile pamiętam. Norma głośności mierzona jest przy 50% obrotów, w których motocykl uzyskuje moc maksymalną i w przypadku motocykli powyżej 125cm3 nie może przekroczyć 96dB. Urządzenie pomiarowe umieszcza się 50cm od wylotu tłumika na jego wysokości. Z tego co się orientuję, do tego pomiaru zalicza się także "schodzenie" motocykla z obrotów, ale tu nie mam pewności 100%. Zresztą na tabliczce motocykla jest wybity wynik pomiaru i przy jakich obrotach był wykonywany. Także przy 50% obrotów, w których silnik uzyskuje moc maksymalną nie można przekroczyć 96dB ale przy 55% nie ma głośność już znaczenia :obity: Polska to nie Szwajcaria, więc i tak żadko się ktoś czepia. A jak jakiś gamoń jeździ po nocy między blokami do odciny, to sam się prosi o kłopoty :lipa:

"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"

30 maja 2011, o 19:54
SV Rider

Moto: SV650N 2007
Dzięki, odechciało mi się przerabiać tłumika u Edzia :obity:

30 maja 2011, o 20:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2432 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 122  Następna strona