Dla osób szukających długowiecznych opon to mogę się pochwalić, że na mojej SVce lytrowej mam Pilot Road'y 2 po przebiegu 10tys km i jeszcze polatają - nie to że łyse i będę nacinał bieżnik, tylko spokojnie jeszcze 3-4 tys zrobią z przysiadu Polecam jak zwykle
Wcześniejsze opony wytrzymały 6k km, więc te 10k km to dla mnie super wynik, a nie ukrywam że liczę na jeszcze z 5k km zrobią pierdząco...
28 cze 2011, o 00:09
Adaś
rowerzysta
Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 00:00 Posty: 20 Lokalizacja: Warszawa - Sluzew
Moto: SV 650 K8
Re: jakie opony?
Witam! Mam pytanie następującej treści. Przymierzam się do kupna opon i na oku mam M5 Metzelera. Pytanie moje jest takie czy jest duża różnica jak z przodu założyłbym 120-70-17 a nie 120-60-17?? Oczywiście chodzi o sv650.
_________________ Kupie samochód w dieslu w miarę świeży czyli max 4 letni z automatyczna skrzynia!!!!!! http://www.borutta.pl http://www.zinter.pl
Ten temat już był nie raz poruszany - różnica będzie taka że prędkościomierz będzie Ci zaniżał prędkość o jakieś 10% ale trakcja na zakrętach się poprawi, ja już od dwóch sezonów latam na 120/70/17, głownie dlatego że w oryginalnym rozmiarze troszkę ciężej o konkretne opony jakich szukam
Aha, przy okazji mam małą promocyjkę na NOWE PIRELLI DIABLO STRADA - cena za komplet razem z wysyłką to 750 zł, opony z 2011 roku. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to piszcie lub dzwońcie
Aha, przy okazji mam małą promocyjkę na NOWE PIRELLI DIABLO STRADA - cena za komplet razem z wysyłką to 750 zł, opony z 2011 roku. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to piszcie lub dzwońcie
Dzięki PęDZEL. Jeszcze tego samego dnia po założeniu je zamknąłem. Polecam
10 lip 2011, o 02:31
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
Mam pytanko. Mam z przodu oponę Pirelli Diablo Strada z przebiegiem 13 tys. km i zostało jeszcze 1,5mm bieżnika. Szykuje mi się prawdopodobnie traska ok. 5000 km i zastanawiam się, czy ta opona da radę? Pewnie bliżej końca wyprawy już będzie do wyrzucenia. Zastanawiam się czy zmieniać, bo na półce leży już Michelin Pilot Power, ale szczerze wolałbym jechać na diablo stradzie, bo świetnie trzyma w deszczu, a przez tyle km na pewno deszcz mnie nie ominie. Tylko wątpię, czy ona jeszcze tyle wytrzyma. Jakieś opinie, sugestie bardziej doświadczonych zjadaczy gumy?
Nie jestem specjalistą, ale żadna opona bez bieżnika nie trzyma w deszczu, a jak dołożysz jej powiedzmy 4 tys w upale, a deszcz zastanie Cię w drodze powrotnej!? Wiem! Będziesz musiał jechać ostrożnie, ale sam nie wiem jak to wygląda w Twoim wykonaniu!? Nie przekroczysz 150 - w deszczu
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
14 lip 2011, o 01:19
El Grande
SV Rider
Moto: lyter w owiewce
A pamiętasz głebokość bieżnika jak nową gumę zakładałeś? Zwykle, o ile dobrze kojarzę, jest to ok. 7-8mm. Przez 13 tys.km. wytarła się do 1.5mm, więc nietrudno policzyć, że przez następne 5tys. straci od 2.5 do 2.1mm. A prawo (tzw. Unii a więc i nasze) wymaga bieżnika o głębokości min. 1.6mm lub do wskaźnika TWI (czyli zużycia opony, który znajduje na każdej oponie bodajże od 2000r.)
_________________ Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej
Nowa przednia opona ma przeważnie od 3,5-4,5mm, w zależności od modelu. Dono na Twoim miejscu wymieniłbym gumę, po pierwsze wraz ze zużywaniem się gumy zmienia się trochę opona, traci na sztywności a co za tym idzie gorzej trzyma. Druga sprawa to odprowadzanie wody które w Twojej oponie pewnie jest już na marnym poziomie.
Opona żeby dobrze trzymała musi mieć te 2mm i więcej gumy, jeżeli mniej to lepiej wymienić.
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
Macie rację. Godzina była już późna i już w ogóle nie myślałem chyba co piszę Ale dzięki za oświecenie
14 lip 2011, o 07:51
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
Dobrym kompromisem zarówno w kwestii przyczepności jak wytrzymałości jest Michalin Pilot Sport http://www.michelin.pl/opony-motocyklow ... porty#mast, bardzo dobrze trzymają się w zakrętach, deszczu i dość szybko się nagrzewają a zarazem umiarkowanie się zużywają. To taka oponka pomiędzy Micheliny Pilot Road 2ct, Diablo super corsa a BT010 czy D220ST
Pilot Sport - chyba jaja sobie robisz. Ta opona to największy dziadostwo na jakim miałem nieprzyjemność jeździć. Nawet największemu wrogowi nie polecę tej opony. Btw. Jak można porównywać taki shit jak Pliot Sport i mega dobrą oponę jak Pirellke Dialbo super corsa... Nie ogarniam.
Tu jest fajne porównanie drogi hamowania na tej samej oponie w zależności od głębokości bieżnika:
15 lip 2011, o 11:11
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
maćko napisał(a):
Pilot Sport - chyba jaja sobie robisz. Ta opona to największy dziadostwo na jakim miałem nieprzyjemność jeździć. Nawet największemu wrogowi nie polecę tej opony. Btw. Jak można porównywać taki shit jak Pliot Sport i mega dobrą opone jak Pirellke Dialbo super corsa... Nie ogarniam.
Ja ich nie porównuje bezpośrednio tylko moje zdanie na jej temat jest takie że to złoty środek. Taka Dialbo super corsa raczej nadaje się bardziej na tor niż do codziennej eksploatacji w rożnych warunkach a i cena jest dużo większa od Pliot Sport.