a jak to jest w końcu z tym ciśnieniem w oponie. Myślałem ze sprawdza sie na ciepłej, ale kumpel ostatnio pokazał mi instrukcje do cbf'y i tam pisze, ze na zimnej ma być sprawdzane i zgłupiałem.
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
Re: jakie opony?
kacperski napisał(a):
Na Puławskiej, niedaleko Al. Lotników masz jeden z niewielu zakładów które wyważają opony motocyklowe. Nie pamiętam doładnego adresu, ale jak jedziesz do centrum to za pierwszym blokiem jest domek i przez bramę widać spore logo jednej z firm oponiarskich, chyba Michelin. Za komplet (przyjechałem moto) w zaszłym roku brali stówkę.
a w wiekszosci aso biora 60 za sztuke.... wiec tu takiego przebicia nie ma....
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
W większości ASO to biorą 60 za przednie koło i 60-160 za tylne Tu za 100 jest komplet
Jest też moto-wulkanizator przy Połczyńskiej, bierze podobne pieniądze. Nie pamiętam dokładnie adresu, to było w gąszczu domków jednorodzinnych. W larssonie na Połczyńskiej mają na bank jego wizytówki i mapki dojazdu.
jak robilem w 3 funie nie bylo róznicy chyba ze byl napedzany walem .... nie we wszystkim aso jest takie drogier
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Łoo matko, ale u Was kroją U mnie za cały komplet przód i tył jeżeli przyjeżdża się motocyklem jest 60 zł a 50 zł jeżeli przywozi się same koła. Podobne ceną są u nas w całym regionie.
Mi dzisiaj mechanik przez tel zaspiewal 100zl za przednie kolo z przyjechaniem motocyklem... Dzisiaj jeszcze zadzwonie do innego speca i zobaczymy ile bedzie chcial
18 sie 2011, o 01:53
lukkas00
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:38 Posty: 974 Lokalizacja: Szczecin/Pyrzyce
u mnie 50 zł wszystko razem z przełożeniem opony
_________________ SV 650 S 2005 r
18 sie 2011, o 07:50
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
Co sadzicie o oponach Metzeler Sportec M5. Miał ktoś już kontakt z tymi oponami? Wczoraj kolega przekonywał mnie że nie ma lepszych opon do codziennego użytkowania oraz na tor. Twierdzi że nie ma opon które tak szybo się nagrzewają oraz tak dobrze trzymają na mokrym przy średnim ich zużywaniu się.
Dołączył(a): 14 maja 2010, o 21:16 Posty: 297 Lokalizacja: Poznań/Nowy Tomyśl
kozik napisał(a):
Co sadzicie o oponach Metzeler Sportec M5. Miał ktoś już kontakt z tymi oponami? Wczoraj kolega przekonywał mnie że nie ma lepszych opon do codziennego użytkowania oraz na tor. Twierdzi że nie ma opon które tak szybo się nagrzewają oraz tak dobrze trzymają na mokrym przy średnim ich zużywaniu się.
A jeździł na wszystkich oponach że wie że te są najlepsze? Co do toru kwestia jak się jeździ bo spotkałem się już z opiniami że te opony na torze są dość kiepskie zwłaszcza w porównaniu do sportowych Pirelli.
Nie ma co się czarować, że są to typowo sportowe opony. Do normalnej codziennej eksploatacji są jak najbardziej OK, poszaleć też można ale raczej jeżeli ktoś już się wybiera na jakiś konkretny tor to takich gum nie zakłada. Ogólnie wszystkie opony Metzelera w technologi interact są jak jak dla mnie na najwyższej półce, szczególnie mój ulubiony model Racetec Interact
Osobiście wybrałbym raczej M5 - dlaczego? Mam porównanie opon wieloskładnikowych z oponami w technologi pracującego karkasu i zdecydowanie lepiej jeździło mi się na oponach "pracujących".
a jak wyglada praca tego karkasu ?? i jakie opony sa w tej technologii ??
24 sie 2011, o 00:13
d[-_-]b
pieszy
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 16:46 Posty: 6 Lokalizacja: Miasto Królów Polskich
Moto: SV650S k3
Zbliża się czas, kiedy będę musiał wymienić opony. Znalazłem odpowiedni temat, który pomoże mi w doborze opon . Jednak nie znajdę jednorazowo czasu, zeby przeczytać wszystkie 40-kilka stron i przeanalizować dość szczegółowe opisy bieżników, mieszanek itd. Wobec tego chciałem zaproponować, aby do tematu dodać ankietę z najpopularniejszymi firmami/typami opon. Sądzę, że będzie to dobrym podsumowaniem, na chwilę obecną, ponad 40-stronnicowej dyskusji Oczywiście, ktoś może powiedzieć, że na innych forach są dużo bardziej dojrzałe testy wraz z ankietami i innymi cudami. Jednak, jako posiadacz SVki , najbardziej interesuje mnie ankieta dot. opon wypełniona przez motocyklistów jeżdzących na takim samym sprzęcie jak mój. A śmiem twierdzić, że większość z nas używa swoich moto mniej więcej w taki sam sposób - głównie latanie po mieście + czasem jakiś dalszy wypad, tor okazyjnie (oczywiście statystyka przewiduje też przypadki graniczne), także wydaje mi sie, że opony z gruba doznają podobnych obciążeń, dlatego ankieta na tym forum będzie najcenniejsza. Oczywiście pozostaje kwestia litrów i 650, jednak separacja na dwie ankiety to już chyba za dużo zachodu...?
Co sądzicie? Mi, jako osobie chcącej się dowiedzieć, które opony statystycznie są najlepsze do SVki, taka ankieta bardzo by pomogła. A jak ktoś chce bardziej zdrążyć temat, zawsze można czytać i analizować całą dyskusję
Pozdrawiam
29 sie 2011, o 13:08
golkow
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:03 Posty: 713 Lokalizacja: Piaseczno
Moto: KTM 790 Adventure R
Obawiam się, że co użytkownik to poleci inne opony. Spróbujemy Ci coś podpowiedzieć , jeśli określisz, jaki styl jazdy preferujesz.
Wstępnie proponuję taki podział. a) torowanie, b) miejskie ściganie od świateł do świateł, c) weekendowe turystyczne latanie przed siebie, d) turystycznie latanie w poszukiwaniu winkli.
Dołączył(a): 16 sie 2011, o 16:46 Posty: 6 Lokalizacja: Miasto Królów Polskich
Moto: SV650S k3
golkow napisał(a):
Obawiam się, że co użytkownik to poleci inne opony
Też tak sądzę, dlatego proponuję kilka głównych firm, bez modeli: Pirelli, Dunlop, Metzeller, itp. Przynajmniej zawęzi się krąg rozpatrywanych opcji - będzie wiadomo, ze pirelli dwukrotnie częściej jest wybierana do SV niż np. Dunlop czy coś innego.
golkow napisał(a):
Wstępnie proponuję taki podział. a) torowanie, b) miejskie ściganie od świateł do świateł, c) weekendowe turystyczne latanie przed siebie, d) turystycznie latanie w poszukiwaniu winkli.
Jeżeli miałbym zastosować w/w podział, wówczas: a) torowanie - 5% b) miasto - 50% c) lekka turystyka - 25% d) turystyka z winklami - 20%
Ostatnio u PęDZLA wymieniałem komplet na pirelli diablo strada- Jak narazie przejeździłem w nich ok 500 km i na ten czas polecam. Trzymają w deszczu jak i na torze-przód pozamykany-bez żadnych niepokojących uślizgów.
_________________ 675
29 sie 2011, o 15:55
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
Notturno SV napisał(a):
a jak wyglada praca tego karkasu ?? i jakie opony sa w tej technologii ??