Autor |
Wiadomość |
mikiet
SV Rider
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 00:23 Posty: 570 Lokalizacja: Koszalin/Gdańsk
Moto: 650S gaźnior
|
Re: jakie opony?
Nie powiedziałbym że na winkle odpadają. Miałem pilot road (1 gen) i to były opony które mnie zawiodły porządnie tylko raz w listopadzie na torze przy dużym złożeniu. Dobrze rozgrzana opona, w miarę nowa będzie trzymać ile tylko chcesz. Nie jesteśmy Stoner'ami żeby sprawdzać granice opon-choć pewnie byśmy chcieli:P
_________________ Michał, 600 295 016
http://svforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=922
|
15 wrz 2011, o 00:00 |
|
|
koroviov
SV Rider
Moto: SV650 SS
|
Nie popadajmy w skrajności. Faktycznie jeśli ktoś ściga się na torze i ma dużą potrzebę objeżdżania litrowych rzędówek to faktycznie Pilot Road nie są wymarzonymi oponami. Ale do normalnej jazdy czy nawet pokonywania zkrętów na kolanie są wystarczające. Znam takich którzy uzyskują znakomite czasy okrążeń na Roadach i to nawet na mało sportowych motorach. Swego czasu jeździłem na - jak mówią niektórzy plastikowych - D220. I nie ma źle. Owszem powerslidy występują częściej, a i przy hamowaniu czasem coś się przesunie rozszerzając zakręt, za to przebiegi kosmiczne. Na tylnej to chyba ze 20K zrobiłem.
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
15 wrz 2011, o 09:26 |
|
|
Tolman
SV Rider
Moto: 650s
|
No to chyba jednak się na nie skusze.
_________________ Zapraszam do odwiedzenia i polubienia mojej strony https://www.facebook.com/marcinsadowskitrenerpersonalny
|
15 wrz 2011, o 11:59 |
|
|
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
|
przede wszystkim odpowiedziec trzeba na jedno pytanie "co robie na motocyklu" w 90 % przypadkow opona turystyczna wystaczy. dlaczego?? dltego ze latwo sie nagrzewa dobrze odprowadza wode pozwala na duze przebiegi, slizga sie ?? to znaczy ze jej sie zle uzywa. (mowie o nowych oponach, i motocyklach bez isitotnych zmian w konstrukcji.) jezeli naprawde jezdzicie po winklach to trzeba dokupic 2 skladnikowe i bedzie spoko sportowe sa na tor nie na ulice, dlaczego ?? bo na ulicy nie zdobedą odpowiedniej temperatury pracy, uzywam qualifiera II na torze nie udlao mi sie zrobic wzrostu cisnienia powyzej 0,3 atmosfery w upalny dzien, opona nie patrzyla troche sie nagrzala ale spokojnie trzymac mozna na niej reke, temperatura pracy opon bardzo sportowych "torowych" waha sie 80-110, a pamietajmy ze qualifier jest opona sportowo turystyczna.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
15 wrz 2011, o 14:41 |
|
|
slusar_o2
SV Rider
Dołączył(a): 30 paź 2010, o 20:58 Posty: 522 Lokalizacja: Ruda Śl.
Moto: sv650s k3
|
akurat u dunlopa, oponą sportowo turystyczną jest RoadSmart. Qualifier jest pomiędzy tym, a oponą typowo sportową, jaką jest SportSmart http://www.dunlopmotorcycle.eu/dunlop_e ... s/on_road/Ja mam RoadSmarta i do nauki jest świetna. Zamykam ją dosyć często i na dobrym asfalcie na zjazdach z autostrady nie puściła mi jeszcze. Po 8 tys wykazuje minimalne zużycie, do tego ciągle jest okrągła Na torze jeszcze nie byłem, ale jak mi na zwykłej drodze trzyma w miarę pewnie to tam musi być też super.
15 wrz 2011, o 20:27 |
|
|
Tolman
SV Rider
|
Siemanko, przewertowałem temat i odpowiedzi się urywały. Zastanawiam się nad kupnem Pirelli Diablo Strada lub Metzelery Roadtec z6. Wydaje mi się że te Metzelery szybko schodzą i w deszcz cienkie. 1.Czy diablo strada jest dobrą oponą? 2.Szybko się zużywa? 3.Jak jak się trzyma w zakrętach?
_________________ Zapraszam do odwiedzenia i polubienia mojej strony https://www.facebook.com/marcinsadowskitrenerpersonalny
|
1 paź 2011, o 13:51 |
|
|
Opal
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 18:58 Posty: 475 Lokalizacja: Skierniewice
Moto: ...
|
Chyba lepszą opcją będzie Diablo Strada. Miałem Metzelery Roadtec Z6 i szału nie było. Lubią się uślizgnąć zwłaszcza jak są nierozgrzane.
_________________ One love, one passion - only motorcycles!
|
2 paź 2011, o 01:08 |
|
|
Tolman
SV Rider
|
A jak z ich trwałością? Mam je w dobrej cenie i tak się zastanawiam
|
2 paź 2011, o 12:15 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Miałem takie, polecam trzymać się od nich z daleka, nie trzymały kompletnie.
3 paź 2011, o 08:41 |
|
|
mikiet
SV Rider
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 00:23 Posty: 570 Lokalizacja: Koszalin/Gdańsk
Moto: 650S gaźnior
|
A to ciekawostka (Z6) ja takie posiadałem, byłem bardzo zadowolony. W wielu testach także je chwalą, riderzy także (spytajcie uż. Danek m.in.). Dużo zależy od stanu opony, sposobu używania... Może kupowaliście opony używane i coś z nimi było nie tak?
_________________ Michał, 600 295 016
http://svforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=922
|
3 paź 2011, o 09:56 |
|
|
Tolman
SV Rider
|
|
3 paź 2011, o 10:01 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Kupiłem je razem z moto, nie wiem ile miały nalatane. Poza tym trzeba brać poprawkę na moje bardzo duże wymagania co do opon i na sposób ich użytkowania :-) Po nich przesiadłem się na Diablo Rosso 2 i różnica jest ogromna...
3 paź 2011, o 10:04 |
|
|
rout
motorowerzysta
Moto: Hornet 600 '03
|
A miał ktoś może do czynienia z Maxxis Presa Sport ? Opony ponoć (z naciskiem na ponoć) porównywalne z 2CT, ale o dobrą stówę tańsze.
|
3 paź 2011, o 18:28 |
|
|
golkow
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:03 Posty: 713 Lokalizacja: Piaseczno
Moto: KTM 790 Adventure R
|
Dla tych co preferują spokojną jazdę Pirelli wreszcie przygotowało Angel ST w rozmiarze dla SVki. Oglądałem dziś w Suzuki Piaseczno obutą Skę w taką gumę z tyłu - naciącia ma tak głębokie, że chyna można w niej jeździć podczas ulewy z gwarancją poprawnego odprowadzania wody.
_________________ SV650N K6 YHJ --> DL650A L0 YME --> BMW F700GS --> KTM 790 Adeventure R http://www.bikepics.com/members/golkow
|
3 paź 2011, o 19:10 |
|
|
lukkas00
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:38 Posty: 974 Lokalizacja: Szczecin/Pyrzyce
|
Bierz Strade używam opony na tył 2 sezon i jeszcze 1 może 2 spokojnie wystarczy zrobiłem na niej 20 tys i nie jeżdżę spokojnie teraz kupiłem na przód bardzo dobrze trzyma w zakrętach jestem zadowolony i szczerze polecam wcześniej jeździłem na Dunlop śmiech na sali w porównaniu do Pirelli
_________________ SV 650 S 2005 r
|
5 paź 2011, o 10:21 |
|
|
hubi199
SV Rider
Moto: Sv 650N k3/mts1200
|
Witam Częściowo przez z6 się wyglebiłem Niedawno kupiłem sprzęta z tymi oponami i nie wiem ile były i jak użytkowane a mają już 5lat jazda z nimi jest kiepska. no chyba, że lubicie power slidy Nie wiem czy u mnie tak jest, ale w zakrętahc bardzo są niestabilne
|
5 paź 2011, o 22:03 |
|
|
Opal
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 18:58 Posty: 475 Lokalizacja: Skierniewice
Moto: ...
|
Nie wiem jak traktować te testy... To są niemieckie pisma, a oni często chwalą swoje (czy to opony niemieckie Metzeler, czy to w innym teście wygrywa zawsze golf). Mam duuuuuży dystans do takich testów i zestawień. Wolę opinie użytkowników, albo samemu przetestować jak mam taką możliwość. Mi Z6 nie leżały. Guma za twarda do lekkiej zwinnej SV-ki. Później miałem Conti roadattack i było dużo lepiej, a z przodu torówkę o mieszance średniej twardości. Podobnie jak większość też bym brał raczej pirelli.
_________________ One love, one passion - only motorcycles!
|
6 paź 2011, o 21:37 |
|
|
Tolman
SV Rider
|
I tak właśnie zrobię Dzięki za odpowiedzi
|
6 paź 2011, o 22:22 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Miałem metzelera Z6 na tylnym kole, gdy kupiłem SV. W moim odczuciu kupa niesamowita, pozytywów brak. Że na mokrym asfalcie tańczyła mi dupa, to jeszcze zwalałem na charakter silnika V2. W sumie pierwsze dni po zakupie, nie wiedziałem z czym to się je, może tak ma być? Ale jak przy 100km/h na suchym asfalcie redukując z 6 na 5 zblokowałem koło... to trzeba było się już z tą oponą pożegnać. Kupiłem za 100zł używanego pilot road'a 1 i różnica była kolosalna, czy to na suchym czy na deszczu. Jest to opinia oczywiście jak najbardziej subiektywna, może opona jest ok, a ja jestem jakiś krzywy. Ale nadal nie mam pojęcia jak Z6 może zajmować w testach tak wysokie lokaty, szczególnie na mokrym asfalcie
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
7 paź 2011, o 01:52 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Mój kumpel miał w CBR900 tego Z6 i też narzekał.
|
7 paź 2011, o 02:13 |
|
|